kod 22 igračke pronašli prisustvo opasnih supstanci / - UIP
24/06/2024 u 13:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UIP: Kod 22 igračke pronađeno prisustvo opasnih supstanci

U prethodnom periodu sanitarni inspektori vršili su planirani nadzor nad bezbjednošću igračaka kao i reaktivni nadzor proizvoda - igračaka na tržištu, i tom prilikom kod 22 igračke pronašli su prisustvo opasnih supstanci.

- Prilikom nadzora vršen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled proizvoda - izgled proizvoda, isprave o usklađenosti, upozorenja, uputstva za upotrebu, a metodom procjene rizika uzeto je 35 uzoraka igračaka za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata i bora. Od ukupnog broja uzoraka rezultati su pokazali da 22 uzorka  nisu odgovarala uslovima iz Pravilnika, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Subjekti nadzora (uvoznici, distributeri i trgovci) obaviješteni su o rezultatima ispitivanja i dobrovoljno su preduzeli mjere neodložnog sprečavanja dalje distribucije nebezbjednih igračaka, kao i mjere trajnog  povlačenja iz prometa i opoziva od potrošača.   

image

kod 22 igračke pronašli prisustvo opasnih supstanci

- UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

- U ovom mjesecu uništeno je oko 702 komada igračaka koje su zatečene u prometu dok  je postupak opoziva i povlačenja iz prometa za pojedine igračke još u toku. Inspektori su na osnovu Uredbe o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu izdali 22 prekršajna naloga u ukupnom iznosu iznosu od 11.440 eura, dok je su za ostale procesi još u toku, navodi se u saopštenju.

Iz UIP-a dodaju da jeu maju vršen i reaktivni nadzor na osnovu RAPEX nedjeljnih izvještaja - izvršeno je 20 pregleda objekata u kojima su  tražena četiri opasna proizvoda - igračke i to dvije plastične lutke sa hemijskim rizikom i dva kozmetička proizvoda. 

Na tržištu Crne Gore nijesu nađeni traženi opasni proizvodi iz RAPEX obavještenja.

Inspektori UIP-a pojačanim kontrolama tokom minulih prazničnih dana napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 21:31