Са састанка
22/06/2021 u 15:03 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УИП са Црногорским туристичким удружењем: Инспекције ће дјеловати превентивно, а не казнено

Илир Харасани је најавио модернизацију рада Управе за инспекцијске послове. Нови електронски сервиси би од сљедећег љета требало да олакшају и унаприједе неке административне обавезе које привредници имају

Илир Харасани, в.д. директора Управе за инспекцијске послове, недавно се састао у хотелу „Сплендид“ у Будви са представницима Црногорског туристичког удружења (ЦТУ), који чине: Удружење угоститеља Будве, Удружење хотелијера, туристичких агенција и најутицајнији туристички привредници Црне Горе. Представници ЦТУ апеловали су на Управу за инспекцијске послове да својим радом не утичу негативно на консолидацију пандемијом угроженог пословног амбијента.

Предсједник ЦТУ, Жарко Радуловић, захвалио је господину Харасанију што се одазвао позиву за састанак са туристичким посленицима, како би дефинисали конкретне горуће проблеме, али и разговарали о модалитетима њиховог рјешавања.

-Наша сарадња је нужност и у редовним околностима, а камоли сада, у условима рада које нам је наметнула пандемија. Ако не будемо сарађивали као партнери нећемо стати на крај проблемима који нас годинама оптерећују, а још мање се изборити са сивом економијом. Зарад профита малобројних појединаца који раде у сивој зони, грађани ове државе губе милионске приходе од туризма, што се огледа у немогућност улагања у сву пратећу инфраструктуру, здравствени, образовни  и комплетан економски систем. Вријеме је за искорак, али не по принципу корак напријед па два уназад- казао је Жарко Радуловић.

Након уводног обраћања и подзрављања свих присутних, в.д. директора Управе за инспекцијске послове, Илир Харасани је казао: “Ово ће бити специфична сезона. Трудићемо се да имамо више разумијевања за турстичку привреду, настојаћемо да дјелујемо прије свега превентивно – а не казнено и стално ћемо бити на располагању, у складу са надлежностима. Смањићемо и број инспектора у складу са редукованим пословањем усљед короне. Домицилних инспектора на приморју је 40, а додатно ће бити ангажовано током сезоне још око 30. Желимо дугорочно да мијењамо имиџ органа, јер је нажалост појам “ казна” тренутно прва асоцијација на нашу управу, умјесто онога што јесте наш посао - да ријешимо недоумице које привредници имају и да их уведемо у регуларно пословање. Једни без других не можемо ”.

Илир Харасани је најавио модернизацију рада Управе за инспекцијске послове. Нови електронски сервиси би од сљедећег љета требало да олакшају и унаприједе неке административне обавезе које привредници имају.

-Планирали смо увођење дигиталне “цхецк ( чек ) листе”. Примјера ради, за хотеле ће садржати 25 ставки – почевши од одобрења за рад закључно са књигом жалби. Власници на тај начин имају преглед онога што недостаје, а и што је испуњено с њихове стране, имају преглед шта би требало регулисати унапријед, јесу ли у легалној зони или не. Колико год је циљ да олакшамо процедуре убјектима које надзиремо, толико је циљ и да се детаљније анализира учинак инспектора и утиче на евентуалну субјективност, како на терену не би тражили нешто што није предвиђено – каже Харасани. Зато ће, како је најавио Харисани, бити формирана и посебна Служба за унутрашњу контролу како би се стало на крај корупцији, а без нарушавања самосталности у раду.

Туристички посленици су поздравили идеју о појачаној контроли обје стране, а при томе  апеловали да инспекцијски тимови које чине чланови више надлежних служби - не долазе у контролу у  пратњи полиције. „То“- како наводи истакнути будвански угоститељ Крсто Никлановић „изазива узнемиреност гостију, а и власнике објеката ставља у нелагодну позицију објашњавања својим гостима да није у питању нити акција хапшења криминалца, нити неког од власника, а то су сигурно неке од асоцијација које појава полиције изазива међу гостима, али и пролазницима “.

На крају састанка в.д. директора Управе за инспекцијске послове потврдио је спремност овог органа да изађе у сусрет захтјевима привредног сектора и отвореност да кад год се појави неки проблем да се о њему директно разговара и заједнички сагледају могућа рјешења.

На састанку је било ријечи о проблемима који представљају велико оптерећење за рад туриастичких привредника, у вези са најављеним растом акциза, високом стопом опорезивања зарада, компликованим процедурама при запошљавању странаца, процесом фискализације, али како наведени проблеми нијесу у надлежности Управе за инспекцијске послове, присутни су изразили потребу за планирањем састанка са Александром Дамјановићем в.д. директора Управе прихода, на коме би присуствовао и в.д. директора Управе за инспекцијске послове с циљем комплетног пружања подршке туристичким посленицима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:05