фото: Омбудсман / - фото: Омбудсман
15/04/2022 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјинци задовољни условима и третманом у колективном смјештају у Бијелом Пољу

Заштитник људских права и слобода Црне Горе, Синиша Бјековић, апелује да се наставе позитивни примјери гостопримства и развијања односа са избјеглицама из Украјине

Држављани Украјине који бораве у колективном смјештају у Бијелом Пољу изразили су задовољство условима и третманом, саопштено је током посјете представника институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе, који ће наредних дана разговарати и са групом која борави у колективном смјештају у Будви.

Заштитник од почетка ратних дешавања у Украјини с пажњом прати ситуацију која се тиче доласка украјинских држављана, а тим поводом остварили су интензивну и квалитетну сарадњу са Министарством унутрашњих послова и Црвеним крстом, који нам благовремено достављају потребне информације.

С тим у вези, у Црној Гори за сада постоје два колективна смјештаја који су обезбиједили хумани појединци- мањи у Бијелом Пољу, већи у Будви, док се највећи број држављана Украјине налази у приватном смјештају код чланова породице и пријатеља.

Будући да институција Заштитника у свом мандату има бригу о избјеглим и расељеним лицима, обиласком локација приватног-колективног смјештаја представници институције у директном разговору са грађанима Украјине размјењују информације на основу којих ће планирати своје будуће активности.

У хотелу „Бијела Рада“ у Бијелом Пољу борави 29 избјеглица, од којих је 12 дјеце. Дјеца су узраста 4-17 година и ниједно није без родитељске пратње.

Држављанима Украјине обезбијеђени су смјештај, исхрана, здравствена заштита и спортско-рекреативне активности. У разговору са представницима институције из сектора за права дјеце и заштиту од дискриминације држављани Украјине указали су на веома задовољавајуће услове боравка и односа са локалним властима и становништвом.

Исказали су жељу да буду радно ангажовани, да се дјеци обезбиједи укљученост у образовни процес, као и да похађају курс језика у службеној употреби у Црној Гори, имајући у виду да би им активно коришћење језика олакшало боравак у земљи и приступ остваривању права и слобода.

Заштитник људских права и слобода Црне Горе, Синиша Бјековић, апелује да се наставе позитивни примјери гостопримства и развијања односа са избјеглицама из Украјине, указујући на трауматична искуства која су доживјели у својој земљи као и неизвјесност и бригу  са којом се свакодневно суочавају, док чекају завршетак ратних сукоба.

 - Међу особама које бораве у Црној Гори имамо оне који су изгубили чланове најуже породице, док су судбине многих који су остали у Украјини и даље неизвјесне. Очекујем да сви ми, појединци али и институције система, на дјелу покажемо солидарност и сензибилност за сву муку која је задесила овај народ и учинимо све што можемо да им олакшамо боравак у нашој земљи, казао је он.

Представници институције наредних дана посјетиће и локацију за колективни смјештај у Будви и наставити да пратимо животне околности и потребе држављана Украјине. О нашим запажањима и активностима информисаћемо Амбасаду Украјине у Подгорици, међународне организације и омбудсманске институције, размјењујући информације кроз чланство у мрежама и тијелима.

Подсјећамо да је Заштитник на почетку напада на Украјину упутио писмо подршке украјинској колегиници Лyудмили Леонтиевној и народу Украјине, изразивши солидарност у борби за слободу и наду да ће рат бити заустављен дипломатским путем у најхитнијем року.

Институција се придружила изјавама Европске мреже омбудсманских институција /ЕННХРИ/ и Евроспке мреже омбудсмана за дјецу /ЕНОЦ/, којима се позива на хитан прекид сукоб, поштовање људских права цивила у екстремно изазовној ситуацији и помоћ избјеглима.

Подсјећамо и да је према подацима МУП-а од 24.2.2022. године до 10.4.2022.године у Црну Гору је ушло 11.407 лица, а напустило је њих 5.047. У том периоду укупно пет држављана Украјине поднијело је  захтјев за међународну заштиту у Црној Гори, док је од 4-10.априла а 107 лица из Украјине поднијело  је захтјев за привремену заштиту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:49