UMHCG o predstojećim izborima / - FOTO: UMHCG
09/06/2023 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UMHCG: Očekujemo da se diskriminacija tokom održavanja predstojećih izbora ne ponovi

Organi za sprovođenje izbora, posebno opštinske izborne komisije i birački odbori imaju obavezu da osobama s invaliditetom (OSI) omoguće nesmetano ostvarivanje biračkog prava

Očekujemo da se diskriminacija tokom izbornog dana ne ponavlja, makar u mjeri u kojoj je do sada bila zastupljena, iako je i kampanju za predstojeće parlamentarne izbore obilježila nepristupačnost za osobe s invaliditetom, navodi se u saopštenju UMHCG. 

U tom smislu, organi za sprovođenje izbora, posebno opštinske izborne komisije i birački odbori, na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati u nedjelju, 11. juna imaju obavezu da osobama s invaliditetom (OSI) omoguće nesmetano ostvarivanje biračkog prava, dostojanstveno i ravnopravno s ostalim građanima.

UMHCG je i ovog puta, zahvaljujući saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), akreditovalo grupu posmatračica i posmatrača koja će obilaziti biračka mjesta u četiri crnogorska grada, i to: u Podgorici, Nikišiću, Bijelom Polju i Baru, ali će fokus za razliku od prethodnih izbornih ciklusa biti više na provjeri iskustava osoba s invaliditetom, prilikom ostvarivanja prava glasa, nego na provjeri pristupačnosti samog izbornog procesa.

Iako je obaveza Javnog servisa RTCG da, tokom duela obezbijedi prevod na znakovnom jeziku, to nije bio slučaj tokom svih sučeljavanja. Dodatno, partije, uglavnom, a neke nikako, nijesu titlovale video sadržaj, niti je zabilježen ijedan slučaj deskripcije sadržaja koji prati video ili slika. Takođe, nije zabilježen primjer kratkih jednostavnih i lako razumljivih poruka, navodi se u saopštenju.

Sve navedeno su različiti segmenti pristupačnosti, za različite kategorije osoba s invaliditetom, a obaveza su Crne Gore, kao države koja je ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom još 2009, pa samim tim i političkih partija i koalicija koje učestvuju na izborima jer dobijaju sredstva iz budžeta svih građanski i građana Crne Gore.

– I ovog puta kao i uvijek do sada, zabilježeni su primjeri govora mržnje prema osobama s invaliditetom i primjeri korišćenja nekorektne terminologije u odnosu na njih, bilo tokom studijskih gostovanja ili u video sadržajima emitovanim u medijima ili na društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije. Ovim putem, apelujemo na sve partije, čije članstvo ili simpatizeri čine biračke odbore, da iste makar upoznaju sa zakonskim obavezama i datim preporukama, kako bi OSI, koje ostvaruje biračko pravo, ostvarile svoje biračko pravo na ravnopravan način kao i ostali građani, uz zaštitu dostojanstva, tajnosti i samostalnosti glasanja  – ističu u UMHCG.

Dodatno, u susret ovim izborima, svim partijama i koalicijama, smo ponudili i intervju za potrebe onih koji čitaju Portal DISABILITYinfo, bez namjere da bilo koga favorizujemo ili promovišemo, već isključivo zbog namjere da adekvatnije informišemo osobe s invaliditetom širom Crne Gore, međutim od 15 partija ili koalicija, odgovorile su samo tri, i to: Koalicija Zajedno (DPS – SD – LP – DUA) Koalicija Hrabro se broji (Demokrate i URA) i Preokret, a njihov intervju dostupan je na ovom linku.

Podsjećamo i da su UMHCG i Misija OEBS u Crnoj Gori sproveli kampanju za promociju prava glasa osoba kojima je oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost, nakon što su one vraćene u birački spisak, čemu je prethodila odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbe kojom im je bilo onemogućeno pravo glasa. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:34