Ракочевић, Вучинић и Ђуришић / - колаж Портал Дан
16/11/2021 u 08:40 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хигијеничаркама, умјесто минималца од 250, исплатили по 222 еура

Како сазнаје "Дан", Управа за катастар и државну имовину склапа са 60 хигијеничарки уговор о дјелу на мјесец, док је раније он закључиван на пола година

Минималац у складу са Законом о раду за протекли мјесец није исплаћен за 60 хигијеничарки ангажованих за одржавање просторија државних органа преко Управе за катастар и државну имовину, потврђено је "Дану" у Синдикату управе и правосуђа.

”Максим Вучинић казао је да је у овом случаjу евидентно да је дошло до кршења Закона о раду, jер је Скупштина усвоjила амандман o повећању минималне зараде, коjа од октобра износи 250 еура

За њих 60, умјесто 250 еура колико од 1. октобра износи минимална зарада у држави, односно минималац, исплаћено је по 222 еура.

– За њих 60 које имају уговоре о дјелу на мјесец исплаћено је по 222 еура, што није у складу са прописима. Незванично сам информисан да ће наредни мјесец и њима бити исплаћено по 250 еура, казао је у изјави за наше новине предсједник Синдиката управе и правосуђа Ненад Ракочевић.

Како сазнајемо, Управа за катастар и државну имовину, на чијем је челу Коча Ђуришић, са 60 хигијеничарки склопила је уговор о дјелу са роком важења мјесец, док је раније он закључиван на пола година.

Преко Управе, ангажовано је 140 хигијеничарки за одржавање просторија државних органа, од којих њих 80 има уговоре на неодређено и њима је за октобар исплаћено по 250 еура, у складу са прописима.

Инспекција да појача контролу

Вучинић је апеловао на Инспекциjу рада да поjача контролу предузећа, посебно када су зараде запослених у питању.

– Као што смо већ више пута напоменули, радници су ти коjи наjвише испаштаjу у процесу транзициjе кроз коjу Црна Гора пролази. У друштву гдjе jе радник потлачен, минимално плаћен за дjелатности коjе обавља, нема ни просперитета државе.
Сви заjедно морамо радити на томе да права радника буду заштићена и загарантована Уставом као наjвишим правним актом у држави, а свако кршење права радника од стране послодавца треба да буде строго кажњено. Циљ jе уређена правна држава, гдjе ће се изнад свега поштовати и циjенити добар радник, закључује Вучинић.

Коментаришући овакву ситуацију, предсједник Радничке партије Максим Вучинић казао је да је у овом случаjу евидентно да jе од стране послодавца дошло до кршења Закона о раду, jер као што jе свима познато Скупштина jе усвоjила амандман о повећању минималне зараде, коjа од октобра ове године износи 250 еура.
– Са друге стране, склапање уговора о дjелу на свега мjесец непоштовање jе права радника и приjе свега нехумани однос, коjи запосленог држи у неизвjесности, а чиjа егзистенциjа вjероватно зависи од обављања споменуте дjелатности. Нажалост, све jе више случаjева у пракси гдjе послодавци не поштуjу закон, уцјењуjу раднике отказима, присиљаваjући их да прихвате мање зараде од оне коjа jе законом прописана као минимална, упозорио је у изјави за "Дан" Вучинић.

Из Управе за катастар и државну имовину нијесу одговарали на питања "Дана" у вези ове ситуације, а на позиве и СМС поруке није одговарао ни директор ове институције Коча Ђуришић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:15