конференција “Борба против корупциjе и спречавање сукоба интереса у jавним набавкама” / - фото: ПР Центар
28/05/2021 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умрежавање база података кључно за спречавање сукоба интереса у jавним набавкама

Предсjедник Управног одбора Института алтернатива Стево Мук, сматра да jе разрjешење потенциjалног сукоба интереса на вриjеме и у корист jавног интереса jедан корак приjе него што сукоб интереса постане корупциjа

Систем спречавања и процесуирања сукоба интереса у jавним набавкама може бити унаприjеђен кроз превентивно и репресивно дjеловање, потребно jе умрежити систем, не стављати сав притисак на jедну институциjу, а да би jавност имала контролну улогу неопходно jе унаприjедити транспарентност, казали су из ПР Центра.

То jе саопштено на конференциjи “Борба протиив корупциjе и спречавање сукоба интереса у jавним набавкама”, коjу jе организовао Институт алтернатива у оквиру проjекта "За сврсисходно трошење jавног новца!", уз финансиjску подршку Амбасаде Краљевине Холандиjе у Србиjи и Црноj Гори.

Предсjедник Управног одбора Института алтернатива Стево Мук, сматра да jе разрjешење потенциjалног сукоба интереса на вриjеме и у корист jавног интереса jедан корак приjе него што сукоб интереса постане корупциjа, а да jе исправљање посљедица произашлих из сукоба интереса скуп и мукотрпан процес, ако до тога уопште дође.

– Црноj Гори jе до сада недостаjао стратешки и реформски, системски приступ овоj теми. Колико смо само пута чули како jе Црна Гора мала и да jе "свако са сваким" у неком сукобу интереса. И друге земље са мањим броjем становника успjеле су да риjеше, или макар смање обим овог проблема. То не смиjе бити изговор. Нарочито jер се на jавне набавке троши преко пола милиjарде еура годишње, или преко 10 одсто БДП-а – истакао jе Мук.

Замjеница шефа мисиjе Амбасаде Краљевине Холандиjе у Србиjи и Црноj Гори Анне Сиетске Бринкс, поjаснила jе да jе конфликт интереса у jавним набавкама кључни показатељ успjешности земље при приступању ЕУ.

– Закључили смо да jе напредак учињен, међутим, jош jе доста тога неопходно у овоj области урадити. Црна Гора у наредном периоду треба да ради на спровођењу закона коjе jе усвоjила, да поштуjе принципе jавних набавки ЕУ и да унаприjеди систем коjи дефинише правилник. Конфликт интереса jе компликована тема, има много различитих слоjева и потребно jе вриjеме за рjешења у овоj области. Добра виjест jе што можемо почети већ данас, jер правила jесу важна, али приjе или касниjе све се сведе на наша понашања, или понашања коjе толеришемо код других – истакла jе Сиетске Бринкс.

Предсjедник Центра за грађанску комуникациjу из Сjеверне Македониjе Герман Филков, казао jе да jе jедна од новина Закона о jавним набавкама у тоj земљи то што су чланови и предсjедник Државне комисиjе за поступање по жалбама у поступцима jавних набавки изузети из поступања по жалбама у коjима на њиховоj страни постоjи сукоб интереса.

– Забрањено jе и касниjе запошљавање, ангажовање и пословна сарадња и власништво сваког лица- представника наручиоца, коjе jе на било коjи начин учествовало у одређеном поступку jавне набавке у фирми коjоj jе додjељен уговор кроз таj поступак, уколико jе вриjедност уговора већа од пет одсто укупне вриjедности свих уговора о jавним набавкама тог наручиоца – казао jе Фликов.

Руководитељка Набавне службе на Факултету строjарства и бродоградње на Универзитету у Загребу, Дубравка Клишманић, jе поjаснила да jе у тоj држави наручилац обавезан предузети прикладне мjере да учинковито сприjечи, препозна и уклони сукобе интереса у вези са поступком jавне набавке, како би се избjегло нарушавање тржишног такмичења и осигурало jеднако поступање према свим привредним субjектима.

Предсjедаваjућа Скупштине Транспаренцy Интернатионал из Босне и Херцеговине Александра Мартиновић, рекла jе да jе одсуство адекватних политика и и пракси за превенциjу и управљање сукобом интереса нарочито у области jавних набавки jедан од кључних фактора коjи доприносе имиџу заробљености те државе и њених институциjа, као и заробљености БИХ система jавних набавки.

– Позивање Закона о jавним набавкама на одредбе прописа о сукобу интереса на различитим нивоима власти jе проблематично с обзиром да у БиХ не постоjе међусобно усаглашени закони коjи на jединствен начин третираjу сукоб интереса, регулатива о сукобу интереса jе броjна, комликована, неусаглашена и неефикасна, на неким управним нивоима закони се уопште не примjењуjу –казала jе Мартиновић.

Истакла jе да примjери добрих пракси могу да се нађу на поjединим нижим административним нивоима.

Генерални секретар Националне Агенциjе за интегритет из Румуниjе Силвиу Попа, истакао jе да jе за мање од двиjе године Национална Агенциjа за интегритет успjела да развиjе електронски систем (ПРЕВЕНТ) коjи аутоматски унакрсно провjерава и унапређуjе податке из различитих база и регистара, како би идентификовао постоjање породичних веза међу учесницима у поступцима jавних набавки као и веза између наручилаца и понуђача и посљедично потенциjални сукоб интереса.

Генерална директорица Директората за политику jавних набавки у Министарству финансиjа Jелена Jоветић, казала jе да jе Нови закон о jавним набавкама коjи се примjењуjе од jула значаjно унаприjедио транспарентност.

– Оно што jе нама од посебне важности jесте нови електронски систем jавних набавки чиjа jе примjена почела од jануара. Иако jе била тешка и изазовна, у години за нама имали смо око 550 милиона jавних набавки. То су набавке без набавки енергиjе и угља. Новина нашег регулаторног оквира jе да се кроз електронски систем jавних набавки спроводе и jедноставне набавке. За 2020. годину имамо пораст индекса конкурентности на 2,27 – рекла jе Jоветић.

У одговору на питање да ли нови електронски систем jавних набавки омогућава умрежавање са базама података важним за благовремено спречавање сукоба интереса, попут Централног регистра привредних субjеката, Пореске управе и слично, Jоветић jе одговорила да jе умрежавање неких база података већ предвиђено Нацртом Стратегиjе унапређења политике jавних набавки и jавно-приватног партнерства.

Начелница Службе за jавне набавке у Општини Будва Тања Симићевић, закључила jе да се све своди на одговорност наручиоца, препознавање сукоба интереса и евентуално дjеловање од стране наручиоца и указала jе да jе jе специфично да се по новом Закону поступак покреће изjавом о непостоjању сукоба интереса.

“Упитан jе моменат потписивања изjаве. Ова изjава би играла значаjниjу улогу и дала већи допринос кад већ имате готов уговор о jавноj набаци, коjи jе спреман за потпис, када сви коjи смо учествовали у циjелом поступку до закључења уговора можемо да потпишемо jер познаjемо понуђача, имамо чист поступак, изjаву о непостоjању сукоба интереса и закључење уговора. Мислим да би уз превентивне претходне мjере та изjава тада имала много већи ефекат, jер не знам ко би од свих лица коjа су укључена у цjелокупни процес могао да, пред закључење уговора потпише да ниjе у сукобу интереса, а jесте”, обjаснила jе Симићевић.

Директорица Агенциjе за спречавање корупциjе Црне Горе Jелена Перовић, поjаснила jе да Агенциjа за сада има два сегмента у коjима се бави jавним набавкама, а то jе кроз приjаве звиждача и кроз финансирање политичких партиjа и изборног процеса.

– Од 460 приjава од почетка рада Агенциjе закључно са првим кварталом овде године, 31 приjава се односила баш на процесе jавних набавки. Наjвећи броj приjава се односио на неправилности из области jавних набавки на локалном нивоу, и то 32 одсто, на државном нивоу 29 одсто. У 19 одсто приjава jе утврђено угрожавање jавног интереса, док у осталим ниjе утврђено постоjање неправилности – казала jе Перовић.

Агенциjа jе, како jе рекла, поступала у 22 случаjа и четири су окончана са препорукама, у 9 случаjева су поступали други надлежни органи и два су позитивно окончана, а то све ниjе jавно, jер се штити идентитет звиждача.

Замjеник Предсjедника Одбора за антикорупциjу Скупштина Црне Горе Драган Боjовић, сматра да jе веома важно наћи начин да се ефикасниjе рjешава конфликт интереса и сматра да jе питање колико Агенциjа за спречавање корупциjе може да буде ефикасниjа, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:34