/ - SHUTTERSTOCK
26/05/2023 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Crnoj Gori 257 preporuka, traže istrage o napadima na novinare i policijskoj torturi

Ujedinjene nacije danas su na svom sajtu objavile preporuke za Crnu Goru

Crna Gora je nakon četvrtog Univerzalnog periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava dobila 247 preporuke od strane 87 delegacija. Države članice UN pozvale su Crnu Goru da preduzme dalje korake kako bi osigurala državljanstvo djece nakon rođenja, kako ni se izbjeglo povećavanje broja ljudi bez državljansta.

Crna Gora je takođe dobila preporuke da obezbijedi nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa i da se bori protiv diskriminacije i ksenofobije.

Najvažnije preporuke odnose se i na rješavanje slučajeva policijske torture, kao i rješavanje slučajeva  napada na novinare.

Ujedinjene nacije danas su na svom sajtu objavile preporuke za Crnu Goru.

Na prethodnom zasijedanju, Belgija je poručila da osumnjičeni policajci za torturu treba da budu supendovani tokom trajanja postupka, odnosno do utvrđivanja svih činjenica.

Bjelorusija je ukazala da govor mržnje posebno protiv odreženih nacionalnih i vjerskih struktura, posebno brine.

Bahrein je predložio snaženje borbe protiv svih oblika diskriminacije, a posebno brine islamofobija.

Preporuka Austrije je jačanje napora u borbi protiv korupcije, kao i veću kampanju protiv govora mržnje. Založili su se da se popune upražnjena mjesta u pravosuđu, kao i da se obustavi svaki oblik politizacije pravosuđa.

Delegacija Australije ukazala je posebno na značaj mjera za prevenciju politizacije pravosuđa. Argentina je predložila istrage i kazne za slučajeve diskriminacije protiv manjina i ranjivih grupa. Traže i istrage i kazne za one koji su počinili ratne zločine.

Albanija je pozdravila napredak Crne Gore, a posebno plan za primjenu Instabulske konvencije i strategije za rodnu ravnopravnost. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:59