/ илустрација фото Дан архива
20/06/2022 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНХЦР: Од избијања рата, у Црној Гори борави више Руса него Украјинаца

Избјеглице из Украјине чине 1,2 до 1,3 одсто од укупног становништва Црне Горе и они су под режимом привремене заштите

У Црној Гори тренутно борави 8.300 избјеглица из Украјине, док је од избијања рата у тој држави "јако велики број" Руса дошао у Црну Гору, саопштила је Канцеларија Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР).

Избјеглице из Украјине чине 1,2 до 1,3 одсто од укупног становништва Црне Горе и они су под режимом привремене заштите, саопштио је за ТВ Вијести службеник за правну заштиу УНХЦР-а Слободан Рашчанин, преноси Н1.

Према његовим ријечима од избијања рата у Украјини, 24. фебруара ове године, више од 24.000 Украијинаца је ушло у Црну Гору.

Гранична полиција биљежи повећан долазак Руса и Бјелоруса у Црну Гору. Од избијања рата, у Црну Гору је дошло око 10.000 Руса и мање од 1.000 лица из Бјелорусије, казао је представник УНХЦР-а и оценио да је то "проширени резултат рата у Украјини".

Рашчанин је навео да је пет до седам Украјинаца затражило азил у Црној Гори, али да је повећан захтјев за том врстом заштите од стране Руса.

- Руси су у режиму туристичког боравка или привремене заштите по Закону о странцима, али јесте повећање броја лица који тражи азил. Говоримо о 30-40 лица из Русије који су од избијања рата у Украјини затражили азил у Црној Гори- казао је представник УНХЦР-а.

Рашчанин је објаснио да су држављани Украјине под режимом привремене заштите од годину дана, који се касније може продужавати.

- Једно од права тих лица је право на азил и за сада тај број није велики, али постоји као могућност- указао је он.

Представник УНХЦР-а је рекао да Канцеларија високог комесаријата за избјеглице ради са Владом Црне Горе и међународним партнерима да систем привремене заштите заживи и дода да ту "постоје одређени изазови".

- То је први пут у истоји Црне Горе и први пут на тлу ЕУ да је таква једна заштита активирана. Ту још увијек постоје одређени изазови, али радимо на томе да свако добије легитимицаију и права која му припадају на основу те врсте заштите- додао је Рашчанин.

Објаснио је да су лица из Белорусије, још увек у режиму туристичког боравка, али и оцијенио да "постоји могућност да ће та лица у неком тренутку затражити азил у Црној Гори."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:40