Истраживање УНИЦЕФА / - SASAMATIC
27/06/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ: 35% грађана вjеруjе да су свjетске силе створиле корону

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио jе 821 испитаника старости 18 или више година широм земље

Нешто више од трећине грађана Црне Горе (35%) вjеруjе да су свjетске елите направиле коронавирус како би кроз вакцину генетски модификовале људе. То jе показало истраживање коjе jе у марту ове године спровела истраживачка агенциjа Ипсос, на национално репрезентативном узорку, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.

У ову теориjу завjере приjе свега не вjеруjу грађани вишег и високог нивоа образовања.

С друге стране, у ову теориjу завjере чешће вjеруjу људи коjи не говоре добро енглески да би разумjели информациjе на том jезику на интернету, грађани коjи не вjеруjу у науку, они коjи кажу да су били изложени многоброjним нетачним информациjама о коронавирусу и да су имали среће ако су успjели да нађу информациjу коjу траже, тj. они коjи немаjу jако развиjене вjештине медиjске писмености.

Млада репортерка УНИЦЕФ-а Црне Горе, Боjана Жижић, искористила jе знање и вjештине медиjске писмености коjе jе стекла кроз радионице о провjеравању тачности информациjа, тj. фацт-цхецкингу, да анализира ову теориjу завjере.

– Свима нам се може десити да несвjесно постанемо преносиоци разних виjести чиjе изворе и ауторе нисмо провjерили. Jедна од њих заснива се на тези да вакцина против коронавируса миjења људску ДНК. Након разговора са стручњацима из Клиничког центра Црне Горе, али и провjеравања ове информациjе на саjту Свjетске здравствене организациjе и у кредибилним медиjима попут ББЦ-иjа коjи jе о овоме разговарао с Оксфордским универзитетом, дошла сам до закључка да jе информациjа о штетном утицаjу вакцине против ЦОВИД-а-19 на ДНК човjека неоснована и неистинита – обjашњава Жижић.

Њена анализа обjављена jе на саjту УНИЦЕФ-а Црне Горе на посебноj страници на коjоj су обjављене и друге анализе тачности разних информациjа о коронавирусу чиjи су аутори млади репортери УНИЦЕФ-а Црне Горе.

Колико jе за jавно здравље сваког друштва битно разговарати о теориjама завjере и подизати свиjест о начинима да се разне информациjе провjере показуjу подаци о њиховом утицаjу на понашање грађана. Наиме, међу грађанима коjи вjеруjу у теориjу завjере да се кроз вакцину против коронавируса миjења људска ДНК, значаjно jе више оних коjи се не би вакцинисали против коронавируса, као и оних коjи наводе да кад би данас добили бебу, не би жељели да она прими све препоручене вакцине, укључуjући и ММР вакцину.

Да jе jачање повjерења у стручњаке и релевантне институциjе кључно говоре подаци коjи показуjу да jе међу грађанима коjи вjеруjу у теориjу завjере да се кроз вакцину против коронавируса миjења људска ДНК више оних коjи нису сигурни да ли да вjеруjу љекару свог дjетета, као и оних коjи не вjеруjу здравственим институциjама и Универзитету.

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио jе 821 испитаника старости 18 или више година широм земље. Прикупљање података обављено jе у периоду од 24. до 26.марта ове године, путем телефонске анкете, тj. упитника чиjе jе просjечно траjање било 20 минута. Кључни налази овог истраживања доступни су на саjту УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:24