ДОНАЦИЈЕ УНИЦЕФА / - ФОТО: УНИЦЕФ/ДУШКО МИЉАНИЋ
02/03/2022 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ до сада обезбиједио Црној Гори донације у износу већем од милион еура

УНИЦЕФ је обезбиједио платнене маске за више од 20.000 дјеце у Црној Гори да подржи похађање школе током пандемије

До сада је УНИЦЕФ обезбиједио Црној Гори донације у вриједности већој од милион еура како би се осигурало правилно складиштење вакцина и довољна количина ПЦР тестова, нужно потребних љекова и заштитне опреме за здравствене раднике, наставнике, родитеље и дјецу током пандемије, саопштено је из те организације.

- Од свог оснивања, 1946. године, УНИЦЕФ пружа помоћ дјеци и старатељима у земљама широм свијета које се суочавају са ванредним ситуацијама. Током глобалне кризе коју је изазвала пандемија, УНИЦЕФ је обезбиједио донације Црној Гори као помоћ у рјешавању најкритичнијих проблема, а то ћемо наставити да радимо и убудуће - рекао је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер.

Од почетка пандемије УНИЦЕФ позива на отварање школа уз поштовање епидемиолошких мјера. УНИЦЕФ је обезбиједио платнене маске за више од 20.000 дјеце у Црној Гори да подржи похађање школе током пандемије.

- Како је пандемија довела до прекида саобраћаја и система снабдијевања, земље су се суочавале са потешкоћама у набавци чак и најосновније здравствене опреме, као што су рукавице, маске, заштитне кецеље, шприцеви и слично. На основу информација које је доставио црногорски здравствени систем у вези са својим потребама, УНИЦЕФ је до сада обезбиједио готово два милиона рукавица и готово пола милиона хируршких маски за здравствене раднике, као и 10.000 заштитних кецеља, 22.000 заштитних одијела и више од 66.000 каљача - додаје се у саопштењу.

Ради омогућавања правилног складиштења вакцина, додају из организације, УНИЦЕФ је обезбиједио најсавременију хладњачу за вакцине, низ фрижидера за вакцине и другу помоћну опрему, као што су агрегат, стабилизатори напона и уређаји за континуирано праћење температуре који 24 сата дневно седам дана седмично мјере и евидентирају температуру у складишту за вакцине.

- УНИЦЕФ је одговорио и на потребу набавке разних љекова који се користе у лијечењу Ковида-19, као што је дексаметазон, који је обезбијеђен за све пацијенте обољеле од Ковид-а-19, а укупна вриједност те набавке је око 130.000 еура -  наводи се.

Као подршку тестирању на коронавирус, напомињу, УНИЦЕФ је обезбиједио готово 10.000 ПЦР тестова за Црну Гору.

- И коначно, у марту прошле године су у Црну Гору стигле вакцине против ЦОВИД-а-19 за имунизацију здравствених радника и најрањивијих грађана захваљујући набавци коју је обезбиједила Влада Црне Горе преко ЦОВАX иницијативе, у оквиру које је УНИЦЕФ задужен за логистику и транспорт - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:57