Bez ekrana do prvog rođendana / - DUSKO MILJANIC 81000 PODGORICA
29/12/2023 u 10:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Unicef poziva roditelje: Bez ekrana do prvog rođendana

Unicef poziva sve roditelje da tokom predstojećih praznika ograniče vrijeme koje njihova djeca provode ispred ekrana

Povodom novogodišnjih praznika i školskog zimskog raspusta, Unicef poziva sve roditelje da ograniče vrijeme koje njihova djeca provode ispred ekrana i razgovaraju s djecom o medijskim sadržajima koje prate.

„Uloga roditelja je presudna kako bi se osiguralo da djeca pred ekranom provode ograničeno vrijeme gledajući isključivo programe koji su korisni za njihov razvoj. Roditelji, takođe, imaju ključnu ulogu u razvoju medijske pismenosti djece tako što razgovaraju s njima o svim medijskim porukama“, poručuje šef predstavništva Unicef-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca mlađa od jedne godine uopšte ne koriste uređaje s ekranom, te da djeca koja su mlađa od pet godina pred ekranom provode najviše jedan sat dnevno. Određena kašnjenja u razvoju dokazano se povezuju s povećanjem vremena koje dijete provodi ispred ekrana tokom prvih godina života. Previše vremena provedenog ispred ekrana djecu uskraćuje za interakciju s drugom djecom i porodicom, što je od suštinskog značaja za njihov razvoj.

Pravilno odabrani mediji mogu ponuditi brojne prilike za učenje i obrazovanje djece. Zato je veoma važno da roditelji podrže razvoj medijske pismenosti djece od najranijeg djetinjstva, pomažući im da mudro biraju sadržaje koje prate i razgovarajući s njima, kako bi djeca razvila vještine kritičke analize svih medijskih poruka.

Prema istraživanju Ipsosa, sprovedenom u Crnoj Gori u novembru 2023. godine, jedna trećina roditelja često dozvoljava djeci da gledaju video-sadržaje na računaru, laptopu ili tabletu kad im je potreban mir kod kuće kako bi obavili svoj posao ili završili neke obaveze.

Oko četrdeset odsto roditelja ne ograničava vrijeme i izbor medijskih sadržaja koji prate njihova djeca.

Polovina roditelja ne razgovara sa svojom djecom o tome šta ona gledaju na televiziji ili internetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:37