Centar Ljubovic / - REDAKACIJA DANA
18/09/2023 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UNICEF poziva Vladu: Centar „Ljubović” organizovati u skladu s međunarodnim standardima

Centar za djecu i mlade „Ljubović” treba da bude ustanova koja će pružati specijalizovanu podršku djeci kojoj je od strane suda izrečena krivična sankcija nezavodskog tipa, navode oni

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) poziva Vladu Crne Gore da preduzme hitne mjere kako bi se prestalo sa smještanjem raznih ugroženih grupa djece i mladih u Centar za djecu i mlade „Ljubović”, poput djece žrtava nasilja i eksploatacije (prevashodno prosjačenja i trgovine ljudima), djece koja zbog uzrasta nisu krivično odgovorna, djece koja su u riziku da počine krivično djelo i djece koja su zatečena na ulici, jer to nije u skladu s međunarodnim standardima zaštite prava djeteta. 

- Kao država koja je ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o borbi protiv trgovine ljudima, Crna Gora se obavezala na poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda bezbjednosti i zaštite sve djece. To uključuje obavezu da se djeci u riziku i djeci žrtvama trgovine ljudima obezbijedi prikladan i bezbjedan smještaj, koji isključuje mogućnost kontakta žrtve sa počiniocem krivičnog djela, kao i specijalizovane usluge podrške, poručila je v. d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić.

Centar za djecu i mlade „Ljubović”, kako dodaju,  treba da bude ustanova koja će pružati specijalizovanu podršku djeci kojoj je od strane suda izrečena krivična sankcija nezavodskog tipa. Takva podrška treba da bude usmjerena na reintegraciju i resocijalizaciju djece. 

Kako ističu, sve druge ranjive kategorije djece, poput djece s problemima u ponašanju i djece žrtava nasilja i eksploatacije, moraju biti fizički odvojene, u skladu s međunarodnim standardima. Takođe, ova djeca moraju imati posebne programe podrške.  

UNICEF je spreman da, saglasno svom mandatu, podrži Vladu Crne Gore da preduzme hitne akcije u vezi s ovim pitanjem i time obezbijedi puno poštovanje prava sve djece u Crnoj Gori. 

- U skladu s međunarodnim standardima zaštite prava djeteta, UNICEF je godinama podržavao Vladu Crne Gore da reformiše sistem maloljetničkog pravosuđa. Kao rezultat ovih napora, koji su podržani i od strane EU, usvojen je poseban zakon o maloljetničkom pravosuđu i uvedena je specijalizacija predstavnika pravosuđa i policije za rad sa djecom i mladima u sukobu sa zakonom. Takođe, unaprijeđen je kvalitet rada Centra za djecu i mlade „Ljubović“ kroz izradu standarda, programa rada i kontinuiranu edukaciju zaposlenih za rad sa djecom i mladima u sukobu sa zakonom u skladu s međunarodnim standardima - navode oni.

UNICEF sarađuje s vladama u više od 190 zemalja i teritorija širom planete kako bi podržao svako dijete da ostvari pravo na bezbjedno djetinjstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:24