/ - ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
12/04/2022 u 17:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унипром тужио ЕПЦГ, тражи око 17,4 милиона еура за надокнаду штете

Из Унипрома су у тужби навели да штета која је наступила за децембар прошле године износи 949.464 еура, за јануар ове године 4.699.864 еура, за фебруар 5.073.374 еура и за март 6.673.888 еура

Компанија Унипром поднијела је данас Привредном суду тужбу против Електропривреде (ЕПЦГ) ради накнаде штете од преко 17 милиона еура, саопштено је из Унипрома.

Из компаније Унипром у тужби су предложили да тај суд, након доказног поступка, донесе пресуду којом се усваја тужбени захтјев и обавезује ЕПЦГ да због кршења уговорне обавезе накнади штету од 17.396.590 еура за период од децембра прошле до марта ове године.

- Као и да накнади даљу свакомјесечно утврђену и обрачунату штету, а све до 31. децембра ове године - датума престанка важења Уговора о купопродаји електричне енергије од 15. јануара прошле године, са каматом почев од дана подношења тужбе Суду па до коначне исплате- наводи се у тужби.

Из Унипрома су у тужби навели да штета која је наступила за децембар прошле године износи 949.464 еура, за јануар ове године 4.699.864 еура, за фебруар 5.073.374 еура и за март 6.673.888 еура.

Из те компаније су појаснили да је период утврђивања штете која је настала по Унипром период од дана отпочињања планског гашења ћелија у Електролизи, а то значи од постепеног смањивања производње алуминијума до потпуног заустављања 31. децембра прошле године, па све до престанка важења Уговора - до 31. децембра ове године.

Они су у тужби указали да се ЕПЦГ не може ослободити одговорности за штету и своје обавезе да Унипрому штету надокнади. Из Унипрома су казали да се та обавеза заснива на одредбама Закона о облигационим односима, а потврђена је и одредбом члана 10 Уговора о купопродаји електричне енергије.

У тужби се наводи да је Унипром компанија која се више од 30 година бави рударством, производњом и прерадом метала и да су 2014. године купили фабрику Комбинат алуминијума Подгорица (КАП), у стечајном поступку. Из Унипрома су казали да су инвестирали више десетина милиона еура у ревитализацију затечених постројења и изградњу нових - опрема, инфраструктура, генерални ремонт ћелија, кадрови.

Како су рекли, само под тим условима су могли да наставе и повећају производњу, која је у најбитнијем зависила од електричне енергије коју су куповали од ЕПЦГ, као основног инпута за производњу алуминијума.

- Такво постројење – фабрика је веома технолошки захтјевна, а бизнис планови подразумијевају сигурност у набавци и цијени количина инпута који чине производњу- пише у тужби.

Наводи се да је до куповине КАП у стечају, та фабрика у процесу Електролизе производила само примарни алуминијум. Из Унипрома су рекли да су саградили двије нове фабрике, и то трупаца и легура.

- Гдје је примарни алуминијум унапређивао кроз дораду у новим фабрикама, подигао вриједност призводње и унаприједио производњу и запослио преко 600 радника- наводи се у тужби.

Из Унипрома су подсјетили да је чланом 4 Уговора о купопродаји електричне енергије уговорено да цијена електричне енергије за уговорени период износи 45 ЕУР/МWх без пореза на додату вриједност (ПДВ). Како су казали, иако је Уговор закључен на период од 12 мјесеци, чланом 16 је усаглашена заштитна клаузула битна за пословање Унипрома.

Та клаузула, како су навели, гласи да се уговор аутоматски продужава на додатних 12 мјесеци, односно до 31. децембра ове године, искључиво под условом да је купац претходно измирио све доспјеле обавезе по основу испоручене електричне енергије.

-Уз услов да за случај промјене цијене електричне енергије за категорију потрошње којој купац припада, уговорне стране преговорима утврде цијену најкасније до 31. децембра прошле године, с тим да она не може бити већа од максимално утврђене цијене за ту категорију потрошње”, пише у заштитној клаузули.

Из Унипрома су казали да су, имајући у виду одредбу члана 16 Уговора и поступајући савјесно у духу добрих пословних обичаја, шест мјесеци прије истека Уговора позвали Владу и ЕПЦГ на преговоре како би заједнички постигли сагласност око цијене за испоруку електричне енергије и то за наредних пет година, а како би тужилац имао потребан инпут ради реализације бизнис плана.

Из те компаније су рекли да на тај позив и апел није било одговора.

Из Унипрома су казали да су се, имајући у виду да је уговорени период испоруке електричне енергије истицао и да нико од представника Владе или ЕПЦГ није одговорио на позив за преговоре од 15. јуна прошле године, 29. октобра поново обратили дописом, односно ургенцијом туженом, предсједнику Владе и министрима капиталних инвестиција и економског развоја.

Како су рекли, од ЕПЦГ је стигао одговор, у којем се најављује спремност за сусрет.

- Али и да су се услови драстично промијенили у односу на оне током којих је закључен Уговор о купопродаји електричне енергије, па би евентуалним продужењем Уговора за туженог наступила штета, најављујући могућност раскида уговора- каже се у тужби.

Наводи се да су представници ЕПЦГ кроз тај допис и преко медија упутили став из којег се закључује да би овој години цијена струје била 183 еура/МWх .

- Наглашавају да би у супротном и грађани, привреда и буџет Црне Горе трпјели штету, што не желе јер су друштвено одговорни у пословању ради интереса свих грађана Црне Горе и саме државе- пише у тужби.

Из Унипрома су казали да је било очигледно да ЕПЦГ Унипрому жели нанијети штету, “а због те циљане штете нанијети штету и свим запосленима, као и привреди државе, а посебно и више десетинама компанија које сарађују са Унипромом”. Како су рекли из Унипрома, немогуће је имати исплативу производњу алуминијума са цијеном електричне енергије преко 45 ЕУР/МWх, а камоли по цијени од л83 еура/МWх.

- Са обзиром на то тужилац је схватио да тужени нема намјеру да се држи члана 16 Уговора, нити да озбиљно преговара о цијени испоруке електричне енергије за ову годину- пише у тужби.

Наводи се да је по сазнању да је Унипром започео са смањењем производње – гашењем ћелија, ЕПЦГ 15. новембра упутила предлог Уговора о купопродаји електричне енергије са цијеном од 122 ЕУР/МWх, јер је то цијена електричне енергије тог дана на међународној берзи електричне енергије.

- А да није била дефинисана цијена електричне енергије за категорију купаца којој Унипром припада, и је на тај начин ЕПЦГ прекршила члан 16 Уговора и поступила супротно члановима 1 и 15 Општих услова за снабдијевање електричном енергијом- пише у тужби.

Наводи се да је, такође, прекршен и члан 205 Закона о енергетици, као и чланови 4 и 5 тог Закона – принципи: јавни интерес у подстицању учешћа приватног сектора и принцип функционисања енергетског сектора на транспарентан и недискриминаторан начин.

У тужби се наводи да цијене које ЕПЦГ утврђује може мијењати само у односу на категорије, а не и за купце који припадају истој категорији. Из Унипрома су рекли да је ЕПЦГ дужна то јавно да објави, сходно члану 205 Закона о енергетици.

Према њиховим ријечима, остаје нејасно чиме се ЕПЦГ руководила када је Унипрому повећала цијену електричне енергије, селективно и само њему, а не и осталим купцима из исте категорије којој припада.

Из Унипрома су указали да је Регулаторна агенција за енергетику јавно саопштила да купци електричне енергије прикључени на напонске нивое 110кВ, 35кВ, 10кВ, 0,4 кВ који не припадају категорији домаћинстава и малих купаца које снабдијева тужени, припадају категорији “остали купци”.

Како су рекли, у тој категорији има око двије хиљаде купаца, а цијена је подигнута селективно и једино Унипрому.

- Осим што је тужени прекршио члан 16 Уговора закљученог са тужиоцем, својим држањем у овом облигационом односу, прекршио је сва основна начела облигационог права- пише у тужби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:35