sastanak Dukaja i Božovića / - SASTANAK DUKAJA I BOžOVIćA
14/12/2022 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Univerzitet i Ministarstvo jačaju saradnju u oblasti digitalne transformacije i sajber bezbjednosti

Dukaj se zahvalio na podršci, pruženoj prilikom sajber napada koji su se dogodili u avgustu, a u nastavku susreta je vođen razgovor na aktuelne teme iz okvira nadležnosti.

Ministarstvo javne uprave i Univerzitet Crne Gore intenziviraće odličnu saradnju, i tako značajno unaprijediti resurse za digitalnu transformaciju i sajber bezbjednost na državnom nivou, kroz aktivno učešće Univerziteta u svim projektima i programima, koje pokreće ovaj resor.

To je saopšteno na sastanku ministra javne uprave Maraša Dukaja i rektora Univerziteta  Crne Gore, Vladimirom Božovićem.  

Tom prilikom ministar Dukaj se zahvalio na podršci, pruženoj prilikom sajber napada koji su se dogodili u avgustu, a u nastavku susreta je vođen razgovor na aktuelne  teme iz okvira nadležnosti.

- Sagovornici su se složili o važnosti aktivnog učešća Univerziteta, u procesu formiranja i stručnog rada budućeg uspostavljanja Centra za edukaciju za sajber bezbjednost i sajber kriminal, na kojem, u skladu sa stavovima Vlade i drugih relevantnih insistucija, posvećeno rade.

Sa zadovoljstvom je konstatovan uspjeh u realizaciji aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije, a posebno  u dijelu koji se odnosi na akreditacije studijskih programa za sajber bezbjednost, ali i drugih aktivnosti koje su realizovane i koje se planiraju, radi unapređivanja stručnih kompetencija iz oblasti digitalnih vještina.

Posebno su se osvrnuli na Sporazum o saradnji na realizaciji programa obrazovanja i projekata iz oblasti IT-a. Predstavnici Univerziteta izvijestili su ministra Dukaja, da je u završnoj fazi proces akreditacije modula za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova u oblasti digitalizacije, što predstavlja direktan proizvod ovog Sporazuma.

U tom smislu, ministar Dukaj, upoznao je predstavnike Univerziteta da je Ministarstvo javne uprave, u budžetu za 2023. godinu, predvidjelo 100.000 eura podrške za razvoj IT vještina studenata na Univerzitetu CG, kroz program podrške novoosnovanom Insistutu za programiranje.

Predstavnici Univerziteta CG, su sa zadovoljstvom primili informaciju da je Ministarstvo javne uprave, pokrenulo inicijativu  za pokretanje  Digitalne akademije i pristupanje Crne Gore Programu Digital Europe, koji će biti od posebnog značaja, između ostalih i za  Univerzitet. Kroz program Digital Europe, moći će se aplicirati za projektne aktivnosti iz oblasti digitalizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:03