/ - FOTO: UCG
05/07/2023 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Univerzitetu Crne Gore dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje

EK dodjeljuje visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja akreditaciju uz koju mogu konkurisati i učestvovati u projektima Erasmus+ programa

Evropska komisija (EK) dodijelila je Univerzitetu Crne Gore (UCG) Erasmus povelju za visoko obrazovanje 2021 -2027, što će toj visokoobrazovnoj instituciji omogućiti učešće u velikom broju internacionalnih projekata.

Iz UCG-a su rekli da, na osnovu te povelje, EK dodjeljuje visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja akreditaciju uz koju mogu konkurisati i učestvovati u projektima Erasmus+ programa.

Ta mogućnost je, kako su dodali, od decembra prošle godine otvorena i za univerzitete Zapadnog Balkana.

- Povelja predstavlja i priznanje UCG za kvalitet evropske i internacionalne saradnje i ujedno obavezuje Univerzitet da poštuje osnovna načela Erasmus programa, navodi se u saopštenju.

Pojašnjeno je da je riječ je o načelima ravnopravnosti, transparentnosti i usklađenosti standarda obrazovanja sa standardima EU.

Kako su naveli iz UCG-a, poveljom se Univerzitet obavezuje da će i dalje podsticati članove akademske zajednice na internacionalnu saradnju, bilo kroz program mobilnosti ili realizaciju internacionalnih projekata.

UCG se poveljom obavezuje i da će kontinuirano unapređivati uslove za mobilnost studenta i osoblja po uzoru na razvijene evropske univerzitete.

- Takođe, u skladu sa prioritetima Erasmus+ programa za period od 2021 do 2027. godine, UCG se obavezuje da će podsticati učešće u programima mobilnosti studenata koji dolaze iz vulnerabilnih grupa, podsticati aktivnosti koje doprinose očuvanju životne sredine i održivom razvoju, navode u saopštenju.

Kako se dodaje, UCG se obavezuje da će raditi na daljoj digitalizaciji procesa kao i na realizaciji inicijative Erasmus studentske kartice, i stvarati uslove za uvođenje i promovisanje Erasmus mobilne aplikacije za studente Univerziteta.

Iz UCG-a su rekli da su dominantno posvećeni politici i ideji internacionalizacije.

Prema njihovim riječima, povelja je ishod kontinuiranog nastojanja UCG da obezbijedi atraktivne uslove za naučni i umjetnički rad, kako za svoje zaposlene, tako i za strane istraživače, kroz stvaranje kvalitetnih predispozicija za kratkoročne ili dugoročne periode dolazne i odlazne mobilnosti.

- Cilj je i privući što veći broj stranih studenata, kroz akademsku otvorenost i ponudu određenog broja predmeta i studijskih programa na engleskom jeziku, rekli su iz UCG-a.

Oni su kazali da su aktivnosti na polju internacionalizacije takođe usmjerene i na jačanje postojećih i izgradnju novih partnerstava sa renomiranim visokoobrazovnim ustanovama iz regiona i Evrope, zasnovanih na uspostavljanju zajedničkih studijskih programa na svim nivoima studija, na pripremi i realizaciji zajedničkih istraživačkih i strukturnih projekata.

- Rezultati na polju internacionalizacije ukazuju da mali univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, ostvaruje veliki uspjeh, kao i da je sve više prepoznatljiv u evropskom prostoru visokog obrazovanja, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 05:34