Управа нема новца / -Ректорат
30/04/2022 u 07:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Универзитету Црне Горе фали 3,5 милиона еура за повећање плата

Примjена Закона о зарадама треба да почне 1. jула 2022, а на основу проjекциjе УЦГ за шест мjесеци након периода када закон ступа на снагу недостаjе 3.568.779,22 еура средстава за исплату зарада у складу са дониjетим законом, кажу из УЦГ

Из Ректората Универзитета Црне Горе "Дану" је саопштено да иако су академском особљу, измјенама Закона о зарадама у јавном сектору, који треба да ступи на снагу од 1.јула, увећани коефицијенти зарада, у буџету им недостаје 3.569.000 за повећње плата. Из Универзитета истичу да буџет од 25.500.000 еура неће бити довољан за покривање додатних трошкова. Објашњавају и да су редовним професорима плате увећане за 65,5 одсто, а ванредним за 71, 5 процената. Са тим увећањем редовни професори би примали око 1.900 еура.

– Примjеном закона о повећавању коефициjената академском особљу, односно члана 1 Закона о допунама Закона у зарадама у jавном сектору, предвиђени буџетски износ Универзитета Црне Горе од 25,5 милиона еура неће бити довољан за покривање додатних трошкова. Примjена овог закона треба да почне 1. jула 2022. године, а на основу проjекциjе Универзитета Црне Горе за шест мjесеци након периода када закон ступа на снагу недостаjе 3.568.779,22 еура средстава за исплату зарада у складу са дониjетим законом за лица у радном односу – редовне, ванредне професоре, доценте и лица са научним звањем, као и за спољне сараднике и клиничаре. Примjеном се редовним професорима плата повећава за 65,5 одсто, ванредним професорима за 71,5 и доцентима за 65,3 одсто. Основна зарада редовног професора сада износи 1.176,30 еура (бруто зарада). Законом дефинисано повећање зараде не утиче на укидање обрачуна часова преко норме – истичу из Ректората.

У факултете улажу 2.500.000 еура

Ректор Владимир Божовић оцијенио је поводом Дана УЦГ да је његова улога да обогати друштво, да га образуjе, културно уздиже, пружи научна сазнања, а успjеси су наjљепше лице Универзитета и потврда да jе знање вриjедност по себи и темељ сваког напретка.

– УЦГ jе за ову годину добио преко 2,5 милиона еура за улагање у осавремењавање факултета, а покренута jе и процедура за изградњу стамбено-пословног обjекта, уз 9.000 метара квадратних нове зелене површине, чиме ћемо покушати да риjешимо крупно егзистенциjално питање младог универзитетског кадра. Од осталих проjеката истичем адаптациjу Централне универзитетске библиотеке, сређивање улазног хола обjекта техничких факултета, санациjу диjела равног крова и унутрашњости обjекта Поморског факултета, адаптациjу ентериjера библиотеке Медицинског факултета, као и библиотеке Природно-математичког факултета, простора за Центар за докторске студиjе – казао је Божовић.

Из УЦГ објашњавају да повећање зарада универзитетским професорима ниjе обухваћено Захтjевом за буџетским средствима за 2022. годину коjи jе УЦГ благовремено доставио Влади Црне Горе, тj. Министарству финансиjа и социjалног старања и Министарству просвjете, науке, кутлуре и спорта, на разматрање и усваjање.

– По питању недостаjућих средстава, надлежним министарствима jе упућен допис 7. априла ове године. Такође, да ово увећање ниjе обухваћено Захтjевом за буџетским средствима, указано jе и на Скупштини Црне Горе, приликом образлагања буџета за 2022. годину, на конференциjи одржаноj 7. децембра 2021. године. Са потпредсjедницом Скупштине Црне Горе Бранком Бошњак УЦГ ниjе имао званичну комуникациjу по овом основу. Ипак, као што смо већ указали, покретање инициjативе за побољшање положаjа академског особља путем доношења закона сматрамо добронамjерним актом – кажу из УЦГ.

На питање да ли постоји бојазан да ће, уколико академско особље не добије увећање плата по закону, запослени тужити УЦГ, одговарају како очекују да ће надележне институције схавтити да постји несклад.

– Преурањено jе говорити о покретању било каквих судских спорова, jер дубоко вjеруjемо да ће надлежни схватити да постоjи озбиљан несклад између опредиjељених буџетских средстава и ефеката донесеног закона, те да ће или кроз ребаланс буџета или на неки други начин обезбиjедити недостаjућа средства. Дакле, Универзитет Црне Горе jош jедном апелуjе на Владу и њена надлежна министарства да у што краћем року обезбиjеде средства како бисмо могли да извршимо законске обавезе према нашим запосленим – кажу из Ректората.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:37