СА САСТАНКА / - ФОТО: УПЦГ
21/10/2021 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ: Закључен Грански колективни уговор за дjелатност туризма и угоститељства

На догађаjу коjи jе тим поводом одржан потписници су истакли да се одредбе овог колективног уговора непосредно примjењуjу на запослене и послодавце коjи у ЦГ обављаjу дjелатност туризма и угоститељства

Унија послодаваца Црне Горе (УПЦГ) и Синдикат туризма и угоститељства Црне Горе закључили су данас Грански колективни уговор (ГКУ) за дjелатност туризма и угоститељства. Даном ступања на снагу овог ГКУ, коjи jе усклађен са Законом о раду, престаjе да важи претходни ГКУ (из 2011. године).

ГКУ су потписали предсjедник УПЦГ Предраг Митровић и предсjедник Синдиката туризма и угоститељства ЦГ Радомир Милић.

На догађаjу коjи jе тим поводом одржан у просториjама УПЦГ, потписници су истакли да се одредбе овог колективног уговора непосредно примjењуjу на запослене и послодавце коjи у Црноj Гори обављаjу дjелатност туризма и угоститељства, да се њиме утврђуjу елементи основне зараде, накнаде зарада, других примања и уређуjе обим права и обавеза из рада, те исти представља добар основ за даљу разраду и надоградњу кроз поjединачне колективне уговоре код послодаваца и уговоре о раду запослених.

Грански колективни уговор jе закључен на неодређено вриjеме и ступа на снагу осмог дана од дана његовог обjављивања у Службеном листу Црне Горе. Неке од наjбитниjих новина односе на уређење института прековремени рад и прерасподjела радног времена, те прецизниjег нормирања права запосленог на накнаду трошкова превоза на посао и с посла. Номенклатура послова jе унаприjеђена у смислу проширења обухвата радних мjеста у овоj грани дjелатности за утврђивање основне  зараде и њених коефициjената коjи служе за обрачун исте. 

Поред тога, свака од уговорних страна и у току примjене овог ГКУ задржава право да предложи додатне измjене и допуне, што ће се засигурно десити уколико дође до потписивања новог Општег колективног уговора, ради додатне синхронизациjе прописа.  

На састанку jе обjашњено да су учесници у поступку усаглашавања овог ГКУ нарочито потенцирали да усаглашена рjешења додатно потврђуjу добре релациjе између послодаваца и запослених у овоj области, као и да у околностима изазваним ЦОВИД-19 кризом ниjе било цjелисходно инсистирати на поjединим рjешењима коjа би, изван оног што jе наложено Законом о раду, могло садржаjно обогатити важећи ГКУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:21