Ilustracija / FOTO: Ž.B.
15/03/2023 u 09:05 h
M.P.M.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upitna zainteresovanost mediјa za granski kolektivni ugovor

I na jučerašnjem sastanku, kojem su prisustvovali samo predstavnici Dana, Vijesti i Nove M, zaključeno je da tekst koji je predložio Sindikat medija nije prihvatljiv za poslodavce i da je neophodno uraditi novi predlog

U Uniji poslodavaca Crne Gore u ponedjeljak je održan još jedan sastanak na kojem je razmatran predlog teksta granskog kolektivnog ugovora (GKU) koji je predložio Sindikat medija, a koji je za poslodavce iz ove oblasti veoma sporan.

Rasprava o ovom tekstu se vodi odnedavno, iako je Sindikat medija još 2017. godine ponudio skoro istovjetan tekst, a poslodavci kojima su osnova poslovanja mediji, smatraju da bi usvajanje ovakvog granskog kolektivnog ugovora ugrozilo njihovo poslovanje i dovelo u još veću krizu većinu crnogorskih medija.

I na jučerašnjem sastanku, kojem su prisustvovali samo predstavnici Dana, Vijesti i Nove M, zaključeno je da tekst koji je predložio Sindikat medija nije prihvatljiv za poslodavce i da je neophodno uraditi novi predlog. Unija poslodavaca se obavezala da će napraviti novu verziju teksta granskog kolektivnog ugovora koja će biti dostavljena Sindikatu medija na razmatranje.

I ovaj sastanak je pokazao da se većina poslodavaca iz oblasti medija olako odnosi prema ovom problemu, kao da ne shvataju koliko bi dodatnih problema u poslovanju imali ukoliko bi sadašnja verzija teksta bila prihvaćena. Kao da neki poslodavci iz oblasti medija očekuju da im neko drugi riješi problem.

Nakon nekoliko sastanaka, gdje se odazvao vrlo mali broj predstavnika poslodavaca iz oblasti medija, postavlja se pitanje da li se do teksta Opšteg kolektivnog ugovora i granskog kolektivnog ugovora došlo na kvalitetan način. Na to su imali primjedbe iz Privredne komore Cene Gore i Crnogorskog udruženja poslodavaca, a sada vidimo da su velike primjedbe i poslodavaca iz oblasti medija, jer je kako su mnogi saopštili iz procesa dogovora isključen najveći broj onih na koje se taj akt direktno odnosi pa je i onako slaba saradnja dodatno urušena.

Pitanje je i da li je zaštićen interes poslodavaca. Imamo i suprotne primjere iz regiona. Hrvatska udruga poslodavaca ni po koju cijenu nije htjela da potpiše Opšti kolektivni ugovor, jer je zaključeno da je sačinnjen isključivo na štetu poslodavaca. A Hrvatska je članica Evropske unije i njeni zakoni i podzakonski akti su usklađeni sa EU.

Inače, Opšti kolektivni ugovor je potpisan i stupio je na snagu 1. januara ove godine, dok su za zaposlene u oblasti medija primjenjivanje nekih njegovih normi odloženo na rok od šest mjeseci u kojem se nadležne organizacije sindikata i poslodavca obavezuju da pregovaraju granski kolektivni ugovor za medije.

Podsjetimo u Privrednoj komori Crne Gore su saopštili da je Opšti kolektivni ugovor potpisan i dogovoren iza zatvorenih vrata na potpuno netransparentan način.

– Dogovoren je bez učešća najvećeg dijela privrede, a pojedine odredbe najvažnijeg radno-pravnog ugovora, koji za poslodavce i zaposlene suštinski predstavlja propis sa zakonskom snagom – mnogo više su nepoznanica, opterećenje i rizik nego afirmacija održivog biznisa. Ukazivali smo i apelovali da se tako važan normativni akt ne donosi bez neophodnog usaglašavanja i sagledavanja svih mogućih izazova koјe bi mogao doniјeti, saopštili su iz Privredne komore.

Da li je sve bilo transparentno?

Iz PKCG poručuju da su od prvog dana insistirali na inkluzivnom pristupu, uvažavanju ekonomskog trenutka i suštine privrednog života, te razumijevanju položaja i potreba crnogorskih privrednika kao najvećeg poslodavca u zemlji.

– Dogovor oko Opšteg kolektivnog ugovora nije bio transparentan već je donesen iza zatvorenih vrata. Nažalost, ono što smo kazali i analizirali i danas je na snazi, naveli su iz PKCG.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:04