FOTO: Uprava policije / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
26/12/2022 u 15:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava policije i Direktorat za istrage protiv mafije potpisali Deklaraciju

Ova aktivnost rezultat je nedavno održanog sastanka šefova policija zemalja korisnica EU regionalnog projekta „Borba protiv teskog kriminala na Zapadnom Balkanu“ (CSC WB IPA 2019) u Tirani.

Delegacija Uprave policije predvođena direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom boravila je u službenoj posjeti Odjeljenju za javnu bezbjednost MUP-a Republike Italije povodom potpisivanja Deklaracije o pristupanju Crne Gore @ON operativnoj mreži.

Ova aktivnost rezultat je nedavno održanog sastanka šefova policija zemalja korisnica EU regionalnog projekta „Borba protiv teskog kriminala na Zapadnom Balkanu“ (CSC  WB IPA 2019) u Tirani.

Operativna mreža @ON u koordinaciji sa EUROPOL-om omogućava državama članicama primijenu najefikasnijih istražnih tehnika u borbi protiv organizovanog kriminala, a u cilju jačanja međunarodne policijske saradnje.

Lider ove mreže je DIA – Direktorat za istrage protiv mafije u saradnji sa EUROPOL-om, a jezgro grupe čine predstavnici Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Španije i Holandije, koji su dio Mreže podržane od strane nacionalnih agencija za sprovođenje zakona.

Direktor Brđanin sastao se ovom prilikom sa generalnim direktorom Direktorata za istrage protiv mafije Maurizio-m Vallone-om gdje je prije svega iskazano obostrano uvjerenje da je pristupanje @ON Mrezi još jedna potvrda izuzetno dobre saradnje policijskih službi i prijateljskog odnosa dvije zemlje, ali i opredijeljenosti Crne Gore da pruži svoj puni doprinos borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama.

Direktor crnogorske policije se tokom posjete sastao i sa zamjenikom direktora Odjeljenja za javnu bezbjednosti – šefom kriminalističke policije Vitorijom Rizijem, direktorom Službe za međunarodnu policijsku saradnju, generalom Đanpierom Ianijem, liderom EU regionalnog projekta CSC WB IPA 2019, Karlom Verdiljoneom i njihovim saradnicima, te posjetio više organizacionih jedinica Odjeljenja za javnu bezbjednost MUP-a Republike Italije.

Operativna saradnja i razmjena operativnih informacija, ali i razmijena iskustava, znanja i najboljih praksi kako u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, tako i u svim oblastima od zajedničkog interesa, između crnogorske i italijanske policije se sprovodi kontinuirano, dok su obije strane iskazale spremnost da se trend uspjesne saradnje i prijateljskih odnosa nastavi i u budućem periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:29