Obilježen Dan carinske službe / - UPC
18/10/2022 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava prihoda i carina obilježila Dan carinske službe

Carinska služba mora biti efikasan servis, koji će smanjiti troškove, skratiti vrijeme zastoja, čekanja i administrativnih procedura, v.d. direktora UPC Vladimir Bulajić

Uprava prihoda i carina obilježila je danas u Podgorici Dan carinske službe, 18. oktobar,  dodjelom nagrada najuspješnijim službenicima za časno i odgovorno obavljanje profesije i predstavljanjem nove Monografije carinske službe Crne Gore, koja je objavljena tim povodom. 

Podatak da carinska služba u Crnoj Gori ima tradiciju dugu gotovo dva i po vijeka, sam po sebi govori dovoljno, naglasio je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, ističući da je utoliko veća i odgovornost svih službenika koji se bave carinskom djelatnošću da ovaj časni posao obavljaju savjesno i posvećeno. 

“Carinska služba mora biti efikasan servis, koji će smanjiti troškove, skratiti vrijeme zastoja, čekanja i administrativnih procedura. Zbog toga će naš prioritet u narednom periodu biti modernizacija i prilagođavanje svjetskim i evropskim standardima, jer jedino na takav način možemo biti dio globalne carinske mreže i kvalitetan partner i servis crnogorskoj privredi. Postižemo dobru dinamiku u sprovođenju EU projekata koji su u našoj nadležnosti, prije svega u oblasti izgradnje informacionih sistema, aplikacija i modernizacije opreme za sprovođenje carinskih kontrola”, rekao je Bulajić. 

Tanja Vujović, načelnica odjeljenja za strateško planiranje, izvještavanje i analizu rizika, koja je pored istoričara Saita Šabotića i Željka Drinčića ujedno i autorka monografije “Carinska služba Crne Gore”, prisutne je kroz kratku prezentaciju upoznala sa istorijatom carinske službe na ovim prostorima. 

Prisutnima se kratko obratio Ministar finansija Aleksandar Damjanović, apostrofirajući značaj profesionalnog i posvećenog pristupa zaposlenih u Upravi prihoda i carina kao najvažnijem državnom organu i adekvatne saradnje i koordinacije aktivnosti između Ministarstva i Uprave.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, uručio je prigodne nagrade najistaknutijim službenicima iz različitih organizacionh jedinica carinskog dijela Uprave, koji su ostvarili najbolje rezultate u prethodnoj godini. Nagrađeni su:

Irena Popović, načelnica Odsjeka za vrijednost i porijeklo robe u Sektoru za carinske poslove; Gorica Šiljak, samostalna carinska inspektorka I za carinsko upravni postupak u PJ Carinarnica Podgorica; Dragan Šumar, samostalni carinik u CI Debeli Brijeg, PJ Carinarnica Kotor; Petar Mirković, samostalni carinski inspektor I u CI Bar, PJ Carinarnica Bar; Jaho Demić, šef ispostave u Carinskoj ispostavi Rožaje, PJ Carinarnica Bijelo Polje; Danilo Potpara, načelnik Odsjeka za informacione tehnologije u oblasti carinskog sistema; Draško Samardžić, samostalni carinski savjetnik II u Odsjeku za praćenje i naplatu carinskih prihoda; Gojko Kalezić, načelnik Odsjeka za naknadnu kontrolu u Sektoru za carinsku bezbjednost i kontrolu.

Na kraju je dodijeljena i specijalna zahvalnica za doprinos razvoju Carinske službe u Crnoj Gori gospodinu Miodragu Radusinoviću, bivšem direktoru Uprave carina u mandatu od 2001–2009. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 05:22