/ - Управа прихода
14/12/2021 u 09:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода: Превозник мора имати лиценцу за jавни превоз путника

Поjедини чланови синдиката таксиста нису испуњавали услове за престанак пореске обавезе по основу наступања релативне застаре за наплату пореског дуга, усљед чега овим пореским обвезницима ниjе могао бити утврђен престанак пореске обавезе у складу са законом, што jе произвело кулминациjу њиховог незадовољства

У циљу транспарентог, законитог поступања и истинитог информисања црногорске jавности, Управа прихода и царина има потребу да се обрати саопштењем у вези са поступањима у предметима такси превозника, чланова Струковног синдиката таксиста Црне Горе, наводи се у саопштењу Управе прихода и царина.

Наглашавају да се пред Управом прихода и царина води велики броj поступака за утврђивање пореске обавезе по жалби, од чега само у ПJ Подгорица за око 70 пореских обвезника. Поступци се односе на одлучивање по жалби у диjелу утврђивања пореске обавезе и оспоравања висине пореског дуга утврђеног репрограмом у складу са Законом о репрограму пореског потраживања.

- Уважаваjући значаj ових предмета у претходном периоду, Управа прихода и царина jе 17.5.2021. године дониjела Одлуку о формирању радне групе за анализу чињеничног стања и припрему предлога о рjешавању у вези предмета пореских обвезника/самосталних таксиста (таксиста предузетника) са задатком прикупљања документациjе, израде анализе и припреме предлога за рjешавање предмета наведених пореских обвезника - наводи се у саопштењу.

Сходно Закону о превозу у друмском саобраћаjу, превозник обавља превоз на основу лиценце за jавни превоз путника, коjа се издаjе од стране надлежног органа локалне управе, а jедном броjу пореских обвезника у 2013. години jе као услов за добиjање лиценце (продужење) била потребна благовремена приjава пореских обавеза поднесена од стране обвезника – таксиста уредно задужена код пореског органа.

- Међутим, како jе у поступку одлучивања по захтjеву пореских обвезника од стране пореског органа утврђено да већи броj наведених пореских обвезника, чланова овог синдиката, ниjе уредно подносио пореске приjаве, 2013. године jе на захтjев истих извршено ретроактивно, накнадно, вишегодишње задужење.

Надаље у 2017. години порески орган овим пореским обвезницима рjешењем о престанку пореске обавезе по основу застаре (апсолутне и релативне) констатуjе престанак пореске обавезе само за ПJ Подгорица (обjедињено са Цетињем и Даниловградом) у износу од 1.201.061,08 еура, а поjединачно наjвећи престанак обавезе пореског дуга за jедног од чланова Струковног синдиката износи 11.903,70 еура - наводе из Управе прихода.

Истичу да поjедини чланови овог синдиката нису испуњавали услове за престанак пореске обавезе по основу наступања релативне застаре за наплату пореског дуга, усљед чега овим пореским обвезницима ниjе могао бити утврђен престанак пореске обавезе у складу са законом, што jе произвело кулминациjу њиховог незадовољства.

Порески обвезници, чланови овог синдиката, очекивали су да ће рjешење о престанку пореске обавезе уjедно обухватати и обавезе по основу доприноса за ПИО.

Сходно члану 25 Закона о доприносима за обавезно социjално осигурање, обавеза по основу доприноса за ПИО не застариjева, те иста у пореском књиговодству у континуитету егзистира.

На ову исправну и на закону засновану одлуку пореског органа, порески обвезници, чланови овог синдиката, нису се жалили на рjешења и иста су постала извршна и правоснажна у складу са важећим законским прописима.

Приjе подношења захтjева за репрограм пореског потраживања у 2017. години, на захтjев пореских обвезника, чланова синдиката, издато jе Н-3 обавjештење о неизмиреноj порескоj обавези на дан 15.02.2017. године. Порески обвезници су лично преузели Н-3 образац на сопствени захтjев, чиме су били упознати са свим обавезама коjе су предмет репрограма закључно са 2016. годином, а за коjе се нису стекли законски услови за наступање релативне застаре права на наплату, као нити застаре доприноса сходно цитираноj одредби закона.

Поjедини обвезници су након доношења рjешења о репрограму изjавили жалбу оспораваjући висину пореског дуга, наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:18