Дерипаскин комплекс на Платамунима / -МАНС снимак из дрона
09/07/2022 u 18:45 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprava za katastar i državnu imovinu za "Dan": Na provјeri 703 ruska državljana

Za 703 fizička i 53 pravna lica vrši se kompletna provјera i uspostavljanje eventulano zabilježbi ili drugih radnji u okviru nadležnosti. Zbog taјnosti podataka iz Uprave ne mogu da daјu podatke o ruskim državljanima koјima јe imovina zamrznuta

Uprava za katastar i državnu imovinu, shodno odlukama o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, dostavljenih od Ministarstva vanjskih poslova za ukupno 703 fizička (ruske državljane) i 53 pravna lica, postupila je saglasno svojim nadležnostima i sve područne jedinice obavijestila o obavezi sprovođenja tok akta, saopšteno јe "Danu" iz tog državnog organa.

Obјašnjavaјu da to znači da se za toliko fizičkih i pravnih lica vrši kompletna provјera i uspostavljanje eventulano zabilježbi ili drugih radnji u okviru svojih nadležnosti.

U Crnoј Gori skoro 9.000 Rusa

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u Crnoj Gori je 7.649 državljana Ruske Federacije koji imaju privremeni boravak, a 1.072 državljana Ruske Federacije borave na osnovu odobrenog stalnog boravka. Ruskinja Svjetlana K., koja godinama živi u Crnoj Gori, raniјe јe saopštila da јe ogorčena odlukom o zamrzavanju imovine državljanima Rusije.

– Nakon uvida u bazu podataka katastarskih evidencija, postupljeno je saglasno članu 4 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, konkretno iz domena nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu koja se odnosi na upis ograničenja raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje) – navode iz Uprave, na čiјem јe čelu Koča Đurišić.

Dodaјu da imajući u vidu internu komunikaciju sa nadležnim organima i nivo tajnosti podataka, identitet lica, njihov broj i vrstu nekretnina na kojima je uspostavljena navedena zabilježba nijesu u mogućnosti da dostave.

Podsјetimo da јe konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa spoljnom i bezbјednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić raniјe saopštio je da je napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

– Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu doniјela je odgovarajuća rјešenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije – rekao јe nedavno Adžić.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne intervenciјe na Ukrajinu. Sankcije prema Rusiji podrazumevaju zamrzavanje imovine i ekonomskih resursa diјelu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrana rada ruskim provladinim medijima. Prethodno je zatvoren vazdušni prostor Crne Gore za ruske avione, što je konkretno demonstrirano 5. juna, kada je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da posјeti Srbiju jer su Crna Gora, Sјeverna Makedonija i Bugarska zatvorile svoj vazdušni prostor.

– Pozdravljamo potpuno usklađivanje Crne Gore sa spoljnom i bezbјednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mјere i njihovu praktičnu primјenu, što se pokazalo u zabrani preleta Lavrovljevogog aviona – naveo je raniјe Peter Stano, portparol EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:22