Potpisnici sporazuma / - UPRAVA za saradnju sa dijasporom
11/12/2023 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava za saradnju sa dijasporom podržala kreiranje mobilne aplikacije o kulturnom naslijeđu Crne Gore

Sporazum označava početak partnerstva u realizaciji projekta mobilne aplikacije posvećene kulturnom naslijeđu Crne Gore

Sporazum o saradnji između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Fondacije "MOST" potpisan je danas. Sporazum se odnosi na regulisanje međusobne saradnje u realizaciji projekta kreiranja mobilne aplikacije za dijasporu na temu kulturnog naslijeđa Crne Gore. U ime v.d. direktora Uprave, sastanku su prisustvovale samostalna savjetnica I Milica Radojičić i savjetnica Dalila Nišić, a ispred Fondacije "MOST" direktor Boban Jovanović, izvršna direktorica IT kompanije "Montenesoft" Natalija Đaletić i direktor izdavačke kuće "Ouroboros" Ljubo Milev.

Pomenuti Sporazum označava početak partnerstva u realizaciji projekta mobilne aplikacije posvećene kulturnom naslijeđu Crne Gore, a kreiranje ove aplikacije ima za cilj razvoj informativnog i edukativnog sadržaja, koji će biti lako dostupan i pristupačan što širem spektru korisnika dijaspore Crne Gore širom svijeta. Činjenica je da će ova mobilna aplikacija pružiti značajnu podršku iseljenicima, omogućavajući im priliku da održe bliskost sa svojom domovinom i stvori osjećaj povezanosti i topline, bez obzira na njihovu fizičku udaljenost. Sporazumom je predviđeno da aplikacija bude u upotrebi do 1. jula 2024. godine, a osim na crnogorskom i engleskom, biće dostupna na španskom i turskom jeziku.

Saradnja između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Fondacije "MOST" donosi novu dimenziju u promociji i očuvanju kulturnog naslijeđa Crne Gore, te se očekuje da će imati dugoročan pozitivan uticaj na dijasporu Crne Gore. Po zavšetku mobilne aplikacije, ista će biti adekvatno promovisana, a o detaljima promocije javnost u Crnoj Gori i dijaspori će biti naknadno obaviještena.

Montenesoft mobilna aplikacija za dijasporu osmišljena je kao vodič za istraživanje pedloženih kategorija naše zemlje: arhitektura, gradovi, umjetnost, zapisi, ličnosti, predmeti i mnoge druge kategorije. Aplikacija, takođe, uključuje sve savremene navigacione elemente. Cilj aplikacije je da postane sredstvo obrazovanja i izvor inspiracije za očuvanje i promociju kulturnog naslijeđa Crne Gore, da ostvari most između prošlosti i budućnosti, između dijaspore i domovine. Cilj i svrha su duboki i značajni – jer se oslanjaju na očuvanje identiteta i na povezivanje ljudi sa njihovim kulturnim korijenima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:21