Сандра Филиповић / -РТЦГ
21/06/2022 u 07:25 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управни суд пресудио у корист пацијенткиње: Филиповић ће тражити 90.000 за трансплантацију

Откад је донесена пресуда Управног суда, на лијечење у Турску, ако имају донора, послати су први пацијенти у историји Нефролошког одјељења Клиничког центра, казала је Филиповић за „Дан“

Подгоричанка Сандра Филиповић казала је за "Дан" да је Управни суд донио пресуду у којој се наводи да је основана тужба против Министарства здравља због недоношења рјешења по њеној жалби и одбијања конзилијума Клиничког центра Црне Горе да је упути на трансплантацију бубрега у иностранство. Филиповићева је истакла да ће од Фонда за здравствено осигурање тражити надокнаду и рефундацију укупних трошкова од 90.000 еура еура за трансплантацију бубрега у Бјелорисуји 28. марта ове године коју су платили подизањем кредита. Она поручује да су надлежни тиме прекршили Закон о здравственом осигурању и ускратили јој право на лијечење. У пресуди Управног суда се наводи да се тужба усваја и да се Министарство здравља да у року од 15 дана од дана пријема ове пресуде одлучи по жалби тужиље, односно да од КЦЦГ захтијева да изда извјештај којим се упућује на лијечење у иностранство.

Према последњој листи чекања на трансплантацију органа, у Црној гори чека преко 50 особа. Трансплантациони програм код нас се не спроводи од децембра 2019. године због истека уговора са стручњацима из ове области из Хрватске.

– Знам кроз шта људи пролазе да би отишли на трансплантацију органа. Исто сам прошла и ја, комплетна моја породица и ја подигли смо кредит како бих успјела да одем на трансплантацију. Након што је суд утврдио да је предсуда усвајајућа због неиздавања конзилијарног извјештаја, односно слања на лијечење у иностранство, кренућу у поступак рефундације трошкова који износе око 90.000 еура. Уколико Фонд за здравство одбије да ми рефундира трошкове лијечења, поднијећемо тужбу. Тражим рефундацију у пуном износу као што Закон о здравственом осигурању прописује. За све постоје докази, прескочићу трошкове пратиоца и ношење налаза свака три мјесеца. Суштина је оно што тврдим три године да су сходно закону обавезни да, уколико не постоји уговор о лијечењу у некој страној клиници, пошаљу осигураника на лијечење у иностранство, гдје за то постоје услови, односно да издају конзилијарни извјештај што нефролошко одјељење изричито одбија. Откад је донесена пресуда Управног суда, на лијечење у Турску, ако имају донора, послати су први пацијенти у историји Нефролошког одјељења Клиничког центра. Закон не познаје разлику између трансплантације са донором или трансплантације од сродника, кадаверичне операције, преминулог пацијената каква је мени била потребна – истиче Филиповић.

Жалили се и омбудсману

Филиповић каже да је прва пацијенткиња која покушава правним путем да дође до правде због немогућности трансплантације органа у држави. Она је истакла да се укупно шест пацијената жалило омбудсману на одлуку конзилијума који је такође утврдио да су одбијени.

– Министарство је требало да захтијева од Клиничког центра да изда конзилијарни извјештај о упућивању на лијечење у инострнаство, а то нијесу урадили. Према мојим сазнањима, и поред одбијања већ су рефундирали трошкове једном пацијенту који се лијечио у Турској – каже Филиповић.

У образложењу пресуди се наводи да Министарство здравља није у прописаном року до 45 дана по Закону о управном поступку одлучило о жалби тужиље на поступање КЦЦГ, због чега су се стекли услови из чл 12 став 2 Закона о управном суду за покретње управнопг спора.

– Имајући у виду наведено, овај суд налази да су испуњени услови за доношење одлуке у складу са одредбом члана 38 став 3 Закона о управном спору, којом је прописано кад је тужба поднијета због ћутања управе у складу са законом, а Управни суд утврди да је основана, пресудом ће усвојити тужбу и обавезати тужени орган да ријеши предметну ствар. Тужени орган је у одговору на тужбу у битном указао на релевантне међународне документе који се односе на поступак трансплантације, као и да тај орган ради на легислативном, едукативном и инфрастуктурном побољшању услова за програм трансплантације. Навели су и да је према извјештају конзилијума нефролога КЦЦГ одлучио да је тужиља доброг здравственог стања, радно способна, с функционалним крвним приступом за хемодијализу и нема индикацију за хитним лијечењем методом трансплантације органа, због чега Конзилијум неће тужиљу упутити на било коју листу чекања за кадаверичну трансплантацију без сагласности Министарства здравља јер се тиме крши Истанбулска декларација из 2008. године и међународне конвенције о донирању органа – наводи се у пресуди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:45