/ - URA
27/07/2021 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА тражи бенефицирани радни стаж радницима свих рудника обоjених метала

Површинска експлоатациjа, односно, површински копови на коjима се копаjу тешки метали су наjопсаниjи по здравље радника, кажу из УРА

Из Грађанског покрета УРА подниjели су инициjативу надлежном министарству за измjену Правилника о утврђивању радних мjеста, односно послова на коjима се стаж осигурања рачуна са увећаним траjањем и о поступку и начину за њихово утврђивање.

- Обратили су нам се радници више рудника како би нам образложили ситуациjу у коjоj се налазе и проблеме у вези са бенефицираним радом радника на површинском копу. Наиме, површинска експлоатациjа, односно, површински копови на коjима се копаjу тешки метали су наjопсаниjи по здравље радника, но, према досадашњем Правилнику бенефицирани радни стаж у површинскоj експлоатациjи имаjу само радници рудника боксита и рудници лигнита. У Црноj Гори, међутим, постоjи више рудника чиjи радници коjи раде у диjелу површинске експлоатациjе, а коjи нису обухваћени овим правилником. Рецимо, по овом правилнику бенефицирани радни стаж неће имати ни радници у Руднику Брсково у Моjковцу, уколико дође до његовог отварања - обjашњаваjу из ГП УРА.

Тако ће, уколико буду усвоjене, измjене правилника обухватати раднике свих рудника обоjених метала, а не само оне у рудницима боксита, као што jе то до сада био случаj.

Како су jош навели из ГП УРА, од надлежних институциjа тражили су и да израду анализе стања по овом питању у свим рудницима у Црноj Гори, посебно за рудник Боксита Никшић, рудник угља Пљевља, као и рудник Шупља стиjена Пљевља.  

- Након спроведене анализе, на основу члана 24 Закона о државноj управи очекуjемо од надлежних да измиjене Правилник о утврђивању радних мjеста, односно, послова на коjима се стаж осигурања рачуна са увећаним траjањем и о поступку и начину за њихово утврђивање, те да о томе обавиjесте раднике и jавност - закључуjу из те партиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 23:54