Зграда КЦЦГ / - DUSAN DRAGOVIC
19/08/2021 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Урађено прво торакоскопско уклањање грудне жлијезде

Директор ИБД-а, Велибор Мајић је казао да је то била једна врло захтјевна операција која се ради у малом броју центара у региону

Тим љекара Института за болести дјеце (ИБД) Клиничког центра (КЦЦГ) први пут у Црној Гори извео је торакоскопско уклањање грудне жлијезде (Тимуса), код дјевојчице, саопштено је из КЦЦГ, јавља агенција МИНА.

Из те установе су навели да, након успјешног хируршког захвата, постоперативни опоравак дјевојчице тече планираном динамиком.

Торакоскопско уклањање Тимуса, како су појаснили из КЦЦГ-а, је минимално инвазивна хируршка процедура, која омогућава већи комфор пацијенту и бржи опоравак, за разлику од класичне методе која подразумијева отварање грудног коша.

-Операцију су извели дјечији хирурзи Ђорђе Сухих и Саша Радовић, на челу са консултантом из Београда Браниславом Јовановићем. Анестезију је водила специјалиста анестезије и реанимације Маријана Каришик”-каже се у саопштењу.

Директор ИБД-а, Велибор Мајић је казао да је то била једна врло захтјевна операција која се ради у малом броју центара у региону.

Он је захвалио свим колегама који су учествовали у припреми и извођењу операције, комплетном анестезиолошком тиму као и колегама из КЦЦГ-а, који се баве адултним пацијентима јер су омогућили адекватне услове, опрему и неопходан кадар.

-Захвалио бих се и колегама са Интезивне његе који су постоперативно пратили пацијенткињу и учинили да ова операција протекне успјешно и на најбољи начин, и по пацијента и по ординирајуће љекаре- рекао је Мајић.

Он је напоменуо да је Предраг Игњатовић, као ординирајући дјечији неуролог, уложио максималан напор да пацијенткињу припреми за оперативни захват, уз несебичну помоћ колега са адултне неурологије.

Игњатовић је истакао да захват представља рјешавање суштине проблема код болести, која је, како је појаснио, у основи аутоимуни процес који доводи до погоршања стања пацијента.

-Главни оператер је био сарадник из Београда Бранислав Јовановић, који има велико искуство у рјешавању ових хируршких проблема. Очекујемо даљи наставак сарадње, а у наредном периоду имаћемо још пар операција са формом Миастение гравис- рекао је Игњатовић.

Јовановић је истакао да, по потреби, са задовољством борави у Црној Гори помажући колегама при лијечењу тешких хируршких обољења код дјеце, а у циљу развоја минимално инвазивне дјечије хирургије.

-Велико ми је задовољство што сам у току свог посљедњег боравка у ИБД-у, извршио торакоскопску тимектомију код 14-огодишње дјевојчице. Операција је извршена успјешно и дијете се добро опоравља-нагласио је Јовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:03