Кривокапић и Фон дер Лајен / - ЕУ инфо центар
29/09/2021 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Урсула фон дер Лајен уручила Институту апарат за масовно ПСР тестирање

Осим тога, ЕУ ће донирати сетове за тестирање и потрошни материал за спровођење близу 25,000 ПЦР тестова. Испорука наведених материјала је већ отпочела и до сада је већ спроведено више стотина тестова.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Здравко Кривокапић посјетили су данас Институт за јавно здравље, којем је предсједница Комисије уручила апарат за масовно ПЦР тестирање вриједан више од пола милиона еура, који ће значајно унаприједити капацитет Црне Горе за тестирање на корона вирус.

Директор Института Игор Галић представио је значај ове вриједне медицинске опреме, која ће такође омогућити црногорском здравственом систему да поново отпочне национални скрининг програм за превенцију рака, тестирање на ХПВ вирус и друге врсте вируса, будући да су прије ове ЕУ донације сви расположиви капацитети за тестирање били коришћени за тестирање на корона вирус.

Осим тога, ЕУ ће донирати сетове за тестирање и потрошни материал за спровођење близу 25,000 ПЦР тестова. Испорука наведених материјала је већ отпочела и до сада је већ спроведено више стотина тестова.

 - ЕУ је од почетка ове кризе била уз Црну Гору. Обезбиједили смо кључне медицинске потрепштине и донирали вашој земљи више од 260.000 доза вакцина. А биће их и више. Осим ове подршке, драго ми је да смо Институту за јавно здравље обезбиједили и ову нову машину за ПЦР тестирање. Она ће унаприједити капацитет Црне Горе да се избори са вирусом и оснажити спремност земље да се суочи са будућим здравственим изазовима. Ово је одличан примјер како се заједничким снагама можемо борити против пандемије -  нагласила је предсједница Европске комисије.

Премијер Кривокапић захвалио се на значајној донацији, апострофирајући чињеницу да је ЕУ највећи донатор и инвеститор у Црној Гори.

Апарат је набављен путем тендера који је расписала Делегација Европске унија у Црној Гори за набавку лабораторијске опреме, тестова и потрошног материјала. Укупна вриједност донације са тестовима и потрошним материјалом износи 659.994 еура.

Током посјете предсједнице Фон дер Лајен Институту, министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић је представила предстојеће здравствене пројекте које финансира ЕУ у Црној Гори, укључујући и изградњу у оквиру Клиничког центра Црне Горе двије нове клинике, за инфективне болести и за демато-венерологију, које представљају инвестицију вриједну 8,5 милиона еура.

Испорука апарата за масовно ПЦР тестирање, као и изградња наведених клиника, дио су ширег пројекта подршке ЕУ вриједне 55 милиона еура, чији је циљ да се подстакне јачање здравственог сектора и друштвено-економски опоравак земље, након окончања пандемије корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:21