/ - ФОТО: ПР ЦЕНТАР
26/11/2021 u 15:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усагласити правне норме различитих закона у области употребе и истицања националних симбола

Одржана кнференцији „Резултати и изазови спровођења: Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола

Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симобола, већ је зрео за измјене, иако још није ни заживио у пракси, а да би се на прави начин правно квалификовали неки догађаји, потребно је да се јасно зна који су национални симболи свих мањинског народа и других мањинских националних заједница.

То је саопштено на конференцији „Резултати и изазови спровођења: Закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола”, коју је организовао Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), у оквиру пројекта „Подстицање потпуне равноправности друштва“, који је подржало Министарство правде, људских и мањинских права.

Државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици, Вукас Радоњић, објаснио је да је кривично-правна заштита мањинских народа и мањинских националних заједница и њихових националних симбола   посљедња у оквиру правне заштите коју држава треба да обезбиједи.

- То је најстрожији вид заштите, али свакако у нашој ситуацији, када у посљедње вријеме долази до тешког нарушавања угледа државних симбола и симбола мањинских народа и њих самих, заиста треба посегнути и за кривично-правном заштитом како би се послала јасна порука да је Црна Гора држава која ће да обезбиједи равноправност свих њених грађана- рекао је Радоњић.

Појаснио је да је најважније утврдити све околности неког догађаја и сагледати све правне прописе који га евентуално регулишу.

- Када утврдимо чињенично стање онда тај догађај морамо подвести под одговарајућу правну норму, да ли је то кривично-правна или прекршајно-правна норма, или прекршајно правна норма којег закона, то је остављено нама практичарима. Не мислим само на државне тужиоце, судије прекршајних и кривичних судова, него и на полицију, па и на инспекцијске органе- рекао је Радоњић.

Напоменуо је да се чланом 199 Кривичног законика предвиђа да ће казнити кривичном санкцијом онај који јавно изложи порузи народ, мањински народ  и других мањинских националних заједница који живи у Црној Гори.

-Судска пракса кривичних судова у Црној Гори показала је да је то јавно излагање порузи сматрано и радњом оштећења или уништења неког њиховог националног симбола. Управо је та радња предвиђена прекршајем према Закону о јавном реду и миру и ту може доћи до одређених правних дилема- навео је Радоњић и додао да је неопходно уподобити ове двије норме – прекршајну из Закона о јавном реду и миру и кривичну из Кривичног законика.

Начелница Дирекције за националне и етничке мањине у Министарству правде, људских и мањинских права, Мирела Рамчиловић Ел Деб, казала је да, када је ријеч о евентуалној колизији Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симобола и Закона о јавном реду и миру, она није примијећена и да није било примједби.

- Ниједан Закон не може имплементирати само једна институција. Ми имамо добре законе, али је имплементација оно што увијек може бити боље. Заиста се трудимо да у складу са нашим надлежностима побољшамо примјену. Моје је мишљење да ништа није довољно добро да не може бити боље. порука је Рамчиловић Ел Дееб.

ОПШИРНИЈЕ ОВДЈЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:44