Мјешовита комисија / - фото: МУП
10/06/2021 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро пропуснице за прелажење државне границе са БиХ

Из Министарства унутрашњих послова казали су да се говорило се и о динамици активности на успостављању заjедничке граничне контроле, о могућности привремене прекатегоризациjе граничних прелаза за погранични саобраћаj

На састанку Мjешовите црногорско-босанскохерцеговачке комисиjе за праћење спровођења Споразума између Владе Црне Горе и Виjећа министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима за међународни и погранични саобраћаj у Подгорици, разматрана су актуелна питања сарадње и анализирана реализациjа закључака са претходног састанка.

Из Министарства унутрашњих послова казали су да се говорило се и о динамици активности на успостављању заjедничке граничне контроле, о могућности привремене прекатегоризациjе граничних прелаза за погранични саобраћаj, припремама за издавање пограничних пропусница у циљу поjедностављења преласка државне границе за вриjеме љетње туристичке сезоне.

Констатовано jе да су од великог значаjа потписани Споразум између Владе Црне Горе и Виjећа министара Босне и Херцеговине о измjенама и допунама Споразума о граничним прелазима за погранични саобраћаj и анекси Споразума о спровођењу граничних провjера на заjедничким граничним прелазима, у Подгорици, 20. маjа 2021. године и њихова имплементациjа, даjући допринос унапређењу добросусjедских односа, регионалноj стабилности, развоjу и напретку.

Након што су Црна Гора и Босна и Херцеговина отвориле први заjеднички гранични прелаз у Враћеновићима- Делеуша, на териториjи Црне Горе, 20. октобра 2020. године, договорено jе да се интензивираjу активности за отварање преостала три заjедничка гранична прелаза, два на териториjи Босне и Херцеговине и jедан на териториjи Црне Горе.

–  Црна Гора ће изградити заjеднички гранични прелаз у Шћепан Пољу, у складу са динамиком изградње  моста на риjеци Тари, jер ће нови мост заобићи постоjећи гранични прелаз. Министарство унутрашњих послова Црне Горе и општина Херцег Нови  су исказали  спремност да пруже финансиjску подршку за успостављање заjедничког граничног прелаза Ситница- Зупци, у Зупцима, на териториjи БиХ, на путном правцу Херцег Нови – Требиње – истиче се у саоптењу.

Имаjући у виду да БИХ jош ниjе усвоjила Буџет, одлуку о евентуалном финансирању у ове сврхе мора дониjети Виjеће министара БиХ, уз неопходну комуникациjу са Владом Црне Горе.

Потписани Споразум о граничним прелазима за погранични саобраћаj додатно ће омогућити jедноставниjе прелажење заjедничке државне границе и ефикасниjе рjешавање свакодневних животних питања становништва коjе живи у пограничним подручjима обjе државе. Споразум ће омогућити грађанима коjи живе у пограничном подручjу, у зони од 10 км уз граничну линиjу, да на 18 прелазних мjеста прелазе државну границу ван граничних прелаза у режиму пограничног саобраћаjа, са пограничном пропусницом, на подручjу општина Пљевља, Никшић и Херцег Нови у Црноj Гори и општина Чаjниче, Гацко, Билећа и Требиње у БиХ, напомињу из МУП-а.

Такође, изузетно, погранична пропусница се може издати и држављанима страна потписница коjи имаjу пребивалиште ван пограничног подручjа, када за то постоjи оправдана потреба, а предвиђена jе и могућност издавања дозволе за jеднократни прелазак заjедничке државне границе.

Договорено jе да се започне издавање пограничних пропусница за прелажење државне границе у режиму пограничног саобраћаjа у року од шест мjесеци од дана почетка примjене овог Споразума, у складу са потписаним Споразумом. 
Усаглашен jе став комисиjе да се, до почетка издавања  пограничних пропусница,  омогући грађанима Буковице (Пљевља), као и на другим мjестима на коjима се укаже потреба, да могу прелазити државну границу на одређено прелазно мjесто, сагласно потписаном Споразуму и у том смислу граничне полициjе ЦГ и БиХ ће договорити динамику реализациjе тих активности.

Посебном одлуком Мjешовита комисиjа jе одобрила привремену прекатегоризациjу граничних прелаза за погранични саобраћаj Крстац – Крстац, у гранични прелаз за међународни путнички саобраћаj, у периоду од 15.jуна до 1. октобра, како би се дозволио прелазак државне границе свим држављанима страна потписница и држављанима трећих држава, у циљу смањења времена задржавања на осталим граничним прелазима.

Посебна пажња посвећена jе припремама за предстоjећу љетњу туристичку сезону и у том смислу договорене су активности на усаглашавању промета људи и роба и координациjи процедура граничних служби у циљу убрзања преласка државне границе, поручили су из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:05