/ FOTO: UPRAVA POLICIJE
22/11/2022 u 18:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uspješno organizovana Druga donatorska konferencija Uprave policije

Konferencija je okupila preko 80 učesnika - predstavnika ambasada, policijskih atašea i oficira za vezu velikog broja država i međunarodnih organizacija

Juče je, uz podršku partnera iz ICITAP-a, održana Druga donatorska konferencija koju su otvorili Oana Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Zoran Brđanin, direktor Uprave policije.

- Cilj ovog događaja je da se zajedničkim djelovanjem ostvari veći stepen koordinacije donatorske podrške i da se definišu prioriteti materijalno tehničkog opremanja i stručnog usavršavanja, kako bi se unaprijedili ukupni potencijali crnogorske policije u postizanju rezultata u važnim oblastima pregovaračkog procesa. Konferencija je okupila preko 80 učesnika - predstavnika ambasada, policijskih atašea i oficira za vezu velikog broja država i međunarodnih organizacija, čije je prisustvo još jedna potvrda spremnosti da doprinesu jačanju kapaciteta i rada crnogorske policije- navode iz Uprave policije.

U uvodnom dijelu, učesnicima su se obratili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke, Republike Italije, Andreina Marsela, Budgarske, Meglena Plugchieva, Austrije, Karl Miler, Francuske, Kristijan Timonije, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag, te zamjenice češke ambasadorke, Petra Ali Dolakova, i britanske ambasadorke, Sara Pilbim.

- U drugom dijelu konferencije fokus je bio na konkretnim projektima i podršci koju donatori mogu pružiti Upravi policije u njenim reformama i ispunjenju ključnih preporuka Evropske komisije, kao i onih koji proizilaze iz strateških prioriteta Uprave policije. Tom prillikom, ambasadorka Popa je pozdravila posvećenost Crne Gore da preuzme više odgovornosti za koordinaciju i upravljanje podrškom EU. Naglasila je da EU koncipira svoju podršku progresivno, tako da je mogu direktno sprovoditi same države kandidatkinje za članstvo, a kako bi ih pripremila za efikasno upravljanje evropskim fondovima koji će im biti dostupni nakon što postanu punopravne članice EU.

„Ovaj dijalog nam, takođe, pomaže da koordiniramo naše napore, te da razumijemo kako najbolje da pomognemo Crnoj Gori i Upravi policije u postizanju važnih ciljeva u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, u okviru poglavlja 24 pristupnih pregovora sa EU. EU je čvrsto opredijeljena da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, poručila je ona.

- Bugarska ambasadorka je naglasila da će na osnovu potpisanog Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Crne Gore o policijskoj saradnji u katastrofama, Bugarska nastaviti i nastojati da produbi tu saradnju. „Kao država balkanskog regiona, Republika Bugarska je zainteresovana za aktivnu saradnju sa Crnom Gorom, tj. Upravom policije, u borbi protiv organizovanog kriminala, zaštiti granica od ilegalnih migracija, kao i saradnji i podršci u elementarnim nepogodama i vanrednim situacijama- navela je ona.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag, kazala je da je Misija posvećena pružanju pomoći u daljem razvoju demokratske policije u koju vjeruju njeni građani i koja može efikasno istraživati slučajeve korupcije i organizovanog kriminala.

- Pružamo podršku Upravi policije i u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u godinama koje dolaze, a sve u skladu sa 90 preporuka koje je OEBS izdao u 2021. godini, koje se fokusiraju na reformu policijskih institucija, odgovornost policije i rad policije u zajednici- pojasnila je Vag, dodajući da ima još mnogo posla, iako je Crna Gora ostvarila značajan napredak u postizanju svojih strateških ciljeva u ovoj oblasti.

„Ostaćemo aktivni u podršci regionalnoj saradnji, kao i saradnji između policije, državnog tužilaštva, pravosuđa i civilnog društva. U 2023. godini sprovodićemo aktivnosti koje se odnose na povećanje profesionalizma i transparentnosti policije, kao i one u oblastima borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem“, kazala je ambasadorka Vag i najavila da su u planu i nove aktivnosti u suzbijanju ekološkog kriminala.

- Ambasadorka Marsela je podsjetila na uspješnu bilateralnu saradnju Italije i Crne Gore, uz referiranje na nekoliko sektora intervencije, od zaštitne životne sredine do zaštite kulturnog nasljeđa, a u čemu je iskustvo Italije značajno. „Ovo su sektori za koje raste interes organizovanog kriminala i zbog toga je saradnja između Italije i Crne Gore od izuzetnog značaja“, kazala je ona. Na kraju, ambasadorka se osvrnula i na sajber sektor, ukazujući posebno na važnost zaštite osjetljivih infrastruktura i navodeći da bi se i tom dijelu mogla razvijati bilateralna saradnja- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:42