/ - MJU
16/03/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uspostavljena konkretna saradnja Crne Gore i Agencije za sajber bezbjednost EU

Produbljivanje saradnje sa ENISA-om bi Crnoj Gori omogućilo stručnu pomoć u procesu oporavka informatičke infrastrukture Vlade Crne Gore, i mreže državnih organa, kroz angažovanje grupe eksperata specijalizovanih za sajber bezbjednost

Crna Gora uspostavlja saradnju sa ENISA-om (Agencija za sajber bezbjednost Evropske Unije), saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Resorni ministar Maraš Dukaj je na samom početku sastanka istakao da je Ministarstvo javne uprave iskazalo veliko interesovanje za saradnju sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbjednost (ENISA).

- Iskustva i ekspertize ENISA-e bile bi od nemjerljivog značaja za sve aktivnosti koje smo započeli u cilju jačanje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori,naglasio je Dukaj.

Produbljivanje saradnje sa ENISA-om bi Crnoj Gori omogućilo stručnu pomoć u procesu oporavka informatičke infrastrukture Vlade Crne Gore, i mreže državnih organa, kroz angažovanje grupe eksperata specijalizovanih za sajber bezbjednost, specijalizovane obuke u oblasti sajber bezbjednosti, ekspertsku podršku, studijske posjete savremenim centrima za sajber bezbjednost, obezbjeđivanje alata i softverskih rješenja za jačanje sajber bezbjednosti, koji bi doprinjeli jačanju infrastrukturnih kapaciteta i omogućili sofisticiranu prevenciju i rješavanje eventualnih sajber incidenata u budućnosti.

Šef tima za međunarodnu saradnju ENISA , Srefano De Crescenzo istakao je da je ključna nadležnost ENISA-e da pomaže zemljama članicama EU u razvoju javnih politika u oblasti sajber bezbjednosti ali I  na zajedničkom nivou EU.

Naime inicijativa koja je potekla od crnogorske strane će pokrenuti konkretne aktivnosti i saradnju agencije ENISA-e i Regionalnog centra za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici.

- U razgovorima je dogovoreno da se saradnja razvija u dijelu razvoja vještina u oblasti sajber bezbjednosti obzirom da ENISA ima svoj okvir za razvoj vjestina u oblasti sajber bezbjednosti, a ENISA u dijelu odbrane od sajber napada ima svoj program koji se naziva Syber Europe i u toj oblasti je ponuđena saradnja Crnoj Gori. U razgovorima je crnogorska strana iskazala interesovanje da se aktivnije uključi u djelokrug rada ENISA-e, na nivou posmatrača, saopšteno ej iz MJU.

Ono što je posebne važno istaći sa ovog sastanka jeste da je uspostavljena direktna komunikacija i to je od posebnog značaja kad su u pitanju sajber napadi i brzina razmjene informacija, zaključuju iz ministarstva.

 
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:15