/ - фото: УССЦГ
09/06/2021 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УССЦГ: Забринути због измјена у Закону о раду

Вjеруjемо да ниjе занемарљив броj запослених коjе наjдиректиниjе погађа оваква измjена и коjи ће због исте преко ноћи морати да напусте своjа радна мjеста, истичу из Уније слободних синдиката

Униjа слободних синдиката Црне Горе изражава дубоку забринутост чињеницом да се крупне измjене општег закона коjи регулише односе на тржишту рада, какав jе Закон о раду, дешаваjу без претходне консултациjе са социjалним партнерима. Усваjање Закона о измjенама и допунама Закона о раду коjим jе снижена старосна граница са 67 на 66 година, као основ за престанак радног односа по сили закона, довело jе запослене у Црноj Гори у незавидан положаj, наводи се у саопштењу Уније слободних синдиката.

– Вjеруjемо да ниjе занемарљив броj запослених коjе наjдиректиниjе погађа оваква измjена и коjи ће због исте преко ноћи морати да напусте своjа радна мjеста, упркос томе што су планирали да искористе своjе доскорашње право и остану на тржишту рада до 67 године – истичу из Уније.

Осим чињенице да jе ова измjена сачињења без претходне консултациjе и сагласности социjалних партнера и без разматрања на Социjалном савjету, посланици коjи су предложили, а онда и гласали за поменуту измjену, ниjесу нашли за сходно да црногорску jавност ближе упознаjу са своjим намjерама, промовишу своj предлог приjе упућивања истог у скупштинску процедуру, те макар на таj начин припреме све запослене коjих се у овом тренутку та одредба тиче и коjа директно утиче на њихов радни, економски и социjални положаj.

Из Уније истичу да је овакво понашање резултирало чињеницом да приликом усваjања спорне измjене и допуне Закона у Скупштини нико, осим посланика, ниjе знао да се тим измjенама уводи драстично нов режим престанка радног односа по сили закона.

Оно што се између редова може наслутити, ова напрасна измjена старосне границе за престанак радног односа по сили закона ниjе условљена циљем да се допринесе општем интересу. Дакле, политичка превирања не смиjу и не могу бити алиби за суспендовање, урушавање или ад хок миjењаjе законског оквира коjи регулише радне односе. Закулисне измjене овако значаjног законског рjешења недопустиве су. У супротном, улога социjалних партнера и улога Социjалног савjета у потпуности бива обесмишљена.

Штуро образложење да jе измjена сачињена, али и усвоjена, како би се поменута одредба Закона о раду усагласила са последњим измjенама и допунама Закона о пензиjском и инвалидском осигурању неприхватљива jе и неодржива. Ово из разлога што се ради о два законска рjешења коjа регулишу различите материjе, при чему Закон о пензиjском и инвалидском осигурању, као посебан закон, дефинише старосну границу као услов за одлазак у пензиjу, док Закон о раду, као системски закон, регулише односе на тржишту рада и као такав jе предвидио могућност да запослени, уколико то жели, остане дуже на тржишту рада.

– Управо могућност избора да запослени остане на тржишту рада до 67 године била jе jедна од одлучуjућих чињеница приликом постизања компромиса у социjалном диjалогу коjи jе вођен у процесу измjена и допуна Закона о пензиjском и инвалидском осигурању коjом jе снижена старосна граница за одлазак у пензиjу за мушкарце и жене – истичу у саопштењу.

Имаjући наведено у виду, Униjа слободних синдиката Црне Горе ће, уз наприjед наведене аргументе, упутити свим посланичким клубовима у Скупштини Црне Горе инициjативу за измjену спорног члана и враћање на претходно рjешење. Вjеруjемо да ће наша аргументациjа бити довољно снажна да посланици промиjене своj став према овом питању и гласаjу за рjешење коjе jе донедавно било на снази, а коjе рjешење jе било резултат компромиса постигнутог током вишегодишњег социjалног диjалога коjи смо водили приликом израде новог Закона о раду., закључују из Уније слободних синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:40