/ foto - SKRINšAT
06/02/2023 u 12:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni odbor sjutra predlaže sudije

Predsjednica parlamenta prošle sedmice je kazala da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku u srijedu postigli saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdiće sjutra predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Predsjednica parlamenta Danijela Đurović prošle sedmice je kazala da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku u srijedu postigli saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Ona je rekla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Prema navodima medija, predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović.

Konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika. Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje. Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:24