Пуни сазив од седам судија Уставног суда од којих је троје већ пензионисано (архива)
16/02/2022 u 09:24 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни суд на ивици функционалности: Владавина права на коцки, Скупштина на тесту

Очекуjем да суд у Стразбуру почне да решава по привременим мјерама мимо њих и да уставну жалбу прогласи недјелотворним правним лиjеком, каже Теа Горјанц Прелевић

Црна Гора не може себи дозволити да јој Уставни суд буде нефункционалан, а озбиљан ризик у којем се налази да до те ситуације дође, јер сада ради са четири од седам судија, од којих један стиче услове за пензију у септембру, порука је да Скупштина мора што прије изабрати нове чланове те судске истанце, оцјењују саговорници "Дана". Да Уставни суд не смије престати да функционише сагласна је предсједница Уставног одбора Симонида Кордић, која наводи да се нада скоријем избору двоје судија за које је конкурс и интервју завршен, али указује да је за то потребан и консензус међу члановима парламента.

– За избор судија потребна је двотрећинска, или тропетинска подршка у пленуму и то је питање дијалога и договора свих политичких субјеката. Надам се у разум колега да не смијемо допустити да врховна судска истанца буде нефункционална. Општи интерес је битнији од дневне политике, те се заиста сви морамо водити интересом грађана, јер је независно судство неопходно за владавину права која је услов и за европске интеграције и грађане – поручује Кордић наводећи да је Демократском фронту циљ да држава функционише у пуном капацитету.

Извршна директорица Акције за људска права Теа Горјанц Прелевић каже да је Уставни суд већ практично нефункционалан jер по уставним жалбама не одлучуjе по четири године, а по предлозима за оцjену уставности коjе су му подниjели Судски и Тужилачки савjет, у вези са престанком функциjа судиjа и тужилаца, ниjе ријешио више од годину иако су то требало да се риjеши као приоритет.

– Тако да jе ситуациjа већ увелико ванредна. Очекуjем да Европски суд за људска права у Стразбуру почне да решава по привременим мјерама мимо њих и да уставну жалбу прогласи недјелотворним правним лиjеком, имаjући у виду колико су спори. Тест за Скупштину ће свакако бити обезбјеђење услова за остваривање правде у држави, а то захтиjева и успостављање функционалног Уставног суда, коjи може да заштити права грађана и правни поредак у реалном времену и разумном року – оцјењује за "Дан" Горјанц Прелевић.

Могуће несагледиве последице за грађане

Милош Митрић додаје да имамо и тренутну ситуациjу у коjоj jедан судиjа у септембру стиче услов за пензиjу чиме би суд остао без кворума, па не би могао да одлучуjе.

– То би изазвало несагледиве последице по грађане, будући да jе суд надлежан, између осталог и да одлучуjе о уставноj жалби због повреде људских права и слобода заjамчених Уставом, након исцрпљивања свих дjелотворних правних средстава, о изборним споровима, о поступку за оцjену уставности и законитости. Када jе риjеч о изборним споровима наведено би могло довести до блокаде изборног процес, уколико дође до избора након пензионисања судиjе, jер Уставни суд мора одлучивати у року од 72 сата на евентуалне притужбе коjе се тичу изборног процеса. Истичемо и потенциjално урушавање угледа Уставног суда, jер би у случаjу неодлучивања по уставним жалбама Европски суд за људска права могао да донесе одлуку у коjоj би се омогућило грађанима да се директно обраћаjу овом суду, чиме Уставни суд не би убудуће представљао дjелотворан правни лиjек и последњу инстанцу пред обраћање суду у Стразбуру – констатује Митрић.

Правни савjетник у Грађанској алијанси Милош Митрић истиче да, имаjући у виду чињеницу да се у раду Уставног суда, према информациjама из jануара, налази 3.395 предмета по свим надлежностима, од коjих су 3.154 уставне жалбе, а да се у саставу истог тренутно налази четворо судиjа, поставља се питање очувања правног поретка и основних људских права будући да у сваком тренутку и у сваком предмету рад суда може бити блокиран.

– Довољно jе само да jедан судиjа од тренутног броjа буде против да се не дође до мериторне одлуке, а због чега ће штету да трпе грађани. Иако суд тренутно може да ради, односно да доноси одлуке, потребан jе много већи степен усаглашености. Рад на ивици кворума свакако повећава могућност да дође до блокаде, односно немогућности доношења одлука Уставног суда – каже Митрић.

Он наводи да као идеал коjем треба тежити је савезни уставни суд Савезне републике Њемачке чиjе одлуке представљаjу извор права у тоj земљи.

– Jош jедном позивамо све чиниоце на политичкоj сцени да што приjе почну да раде на конкретним питањима као што jе избор судиjа Уставног суда, и да њихов избор не буде дио политичких трговина већ да баштинимо принципе земаља чланица Европске униjе, чиjи члан и ми желимо да постанемо – поручује Митрић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:54