Митрополит Јоаникије, патријарх Порфирије и епископ Методије   / Фото: Иван Петровић Ипе
07/09/2021 u 07:28 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Устоличење епископа Методија 26. септембра: Да ли патријарх долази и у Беране?

Одлука о датуму устоличења епископа донешена је на последњој сједници Синода, а поводом тога још се званично нијесу оглашавали ни Митрополија, ни Епархија будимљанско-никшићка

Устоличење епископа бидимљанско- никшићког Методија највјероватније ће се одржати 26. септембра у Манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама. 

Најава устоличења епископа Методија остала је у сјенци догађаја који су претходили, а сасвим је извјесно да ће свештенство у граду на сјеверу Црне Горе већ од сада морати да почне са припремама за хиротонисање епископа. 

Одлука о датуму устоличења епископа донешена је на последњој сједници Синода Српске православне цркве (СПЦ), а поводом тога још се званично нијесу оглашавали ни Митрополија, ни Епархија будимљанско-никшићка. 

Медији у Србији већ су писали о најави за хиротонисање поглавара Епархије будимљанско-никшићке, а лист Данас писао је и о доласку патријарха Порфирија у Беране. 

Патријарх током посјете Црној Гори гдје је присуствовао устоличењу митрополита Јоаникија није најављивао свој поновни долазак. 

Присуство патријарха чину устоличења епископа забиљежено је 1999. године, када је патријарх Павле у чин епископа хиротонисао владику Јоаникија. Тада му је саслуживао преминули митрополит Амфилохије и још 12 архијереја. 

image

Фото: Архива

- Фото: Архива

Подсјетимо, свети архијерејски Сабор СПЦ на мајском засједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора тада поставио викарног епископа будимљанског Јоаникија.

На мајском засједању Сабора СПЦ сљедеће године изабран је за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске коју је основао Свети Сава 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:40