Владика Јоаникије / - Ж ш
28/08/2021 u 08:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Устоличење митрополита Јоаникија уз директан ТВ пренос

Свечаност ће предводити патријарх српски Порфирије, присуствоваће више епископа Српске православне цркве и страних гостију, као и представници црногорских црквених општина

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије биће устоличен у недељу 5. септембра на Цетињу, под сводовима древног Цетињског манастира, без масовног присуства верника и раније најављиваног свенародног сабора испред манастира, али и уз директан пренос црногорског Јавног сервиса РТЦГ.

Ову свечаност предводиће патријарх српски Порфирије, присуствоваће више епископа Српске православне цркве и страних гостију, као и представници црногорских црквених општина.

Према плану Митрополије црногорско - приморске, сви грађани који желе моћи ће да присуствују, великој црквеној светковини дан раније у Подгорици.

- Све оне који желе да лично дочекају патријарха Порфирија, позивамо да учествују у свечаности која ће се 4. септембра са почетком у 18 сати, због тренутне епидемиолошке ситуације, одржати на отвореном испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици - наводе у Митрополији црногорско - приморској.

Како објашњавају у сједишту Митрополије, одлука да се на Цетињу устоличење обави без присуства грађана, донијета је на основу "Уставом и законима загарантованих права на слободу вере, а следујући вековни континуитет устоличења црногорских митрополита у трон Цетињског манастира".

- Желећи да дамо допринос миру и стабилности Црне Горе, поштујући епидемиолошке мере, одлучили смо да се устоличење обави под сводовима Цетињског манастира, на литургијском сабрању којим ће началствовати патријарх српски - истиче се у саопштењу Митрополије СПЦ.

Црква истиче да "не разумије, али и не оспорава право неких грађана Црне Горе да наставак ове очигледно вјековне и добро утемељене црногорске традиције, доживљавају као "атак" на Црну Гору и њену слободу. Митрополија поручује и да је "неприхватљиво и неоправдано да се овом вјерском чину приписује било какав политички карактер".

- Шта год у овом тренутку мислили, морамо схватити и прихватити чињеницу да је Црна Гора држава свих нас. У њој нема већих или мањих Црногораца - него ваљда по свему и у свему само једно - равноправних грађана - наводе у Митрополији на Цетињу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:48