/ FOTO: VLADA CG
28/07/2022 u 16:33 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojen Pravilnik o sistematizaciji Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova

Vlada se danas tokom sjednice pozitivno izjasnila vezano za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova

Vlada se danas tokom sjednice pozitivno izjasnila vezano za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova. Juče je taj dokument dobio podršku komisija za politički sistem i unutrašnju politiku i za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Taj pravilnik je usvojen.

Vlada Crne Gore je nedavno objavila informaciju o donošenju pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u organima državne uprave. U skladu sa odredbama člana 151 stav 3 Zakona o državnim službenicima i namještenicima , Uprava za kadrove o naročito značajnim pitanjima koja se odnose na službenički sistem može podnijeti Vladi poseban izvještaj, sa predlogom mjera.

INFORMACIJU možete pogledati OVDJE.

- Unutrašnja organizacija i sistematizacija organa državne uprave utvrđuje se zavisno od obima, vrste i složenosti poslova i na način kojim se obezbjeđuje efikasno i ekonomično vršenje poslova državne uprave. Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji državnih organa utvrđuju se organizacione jedinice, radna mjesta, uslovi i opisi poslova. Zakonski okvir, unutrašnju organizaciju i sistematizaciju, na nivou načela i opšteg pristupa, određuje zavisno od obima, vrste i složenosti poslova organa i za cilj ima njihovo efikasno, ekonomično i efektivno vršenje, sa jasno definisanim kategorijama, nivoima i grupama poslova, radnim mjestima u okviru kojih se vrše, zvanjima državnih službenika i namještenika u kojima se vrše pojedini poslovi i uslovima za sticanje zvanja... Donošenjem nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Službeni list Crne Gore", br. 49/22 od 6.maja 2022. godine izvršena je reorganizacija državne uprave i utvrđeno je 18 ministarstava i 24 organa uprave. Uredbom je predviđeno da, danom stupanja na snagu ove uredbe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nastavljaju sa radom u djelokrugu utvrđenim ovom uredbom te da će ova Ministarstva u skladu sa djelokrugom utvrđenim ovom uredbom, donijeti akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe- dio je sadržaja dokumenta.

- Uprava za kadrove je dopisima od 30. maja 2022. godine podsjetila ministarstva na obavezu donošenja akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe. U dopisima je takođe naznačeno da će neispunjavanje obaveze donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i Kadrovskog plana, onemogućiti sprovođenje postupaka oglašavanja i zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tim organima- navedeno je dokumentom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:06