ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ УКРАЈИНИ / - ФОТО: ГОВ.МЕ
03/03/2022 u 22:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојена информација о упућивању хуманитарне помоћи Украјини

Из Владе су казали да је обезбијеђена и одређена количина хуманитарне помоћи у материјалним средствима за збрињавање угроженог становништва

Влада Црне Горе усвојила је информацију о упућивању хуманитарне помоћи Украјини и из текуће буџетске резерве уплатиће 50 хиљада еура тој држави. Како је саопштено из Владе, у дискусији на данашњој сједници наглашено је да Црна Гора, изражавајући солидарност са украјинским народом, остаје уједињена са савезницима у пуној подршци Украјини у циљу очувања њених међународно признатих граница.

- Сматрајући обезбјеђивање помоћи и подршке неопходним и нужним изразом хуманости и саосјећајности са пријатељским украјинским народом, Влада је одлучила да се за ту сврху из текуће буџетске резерве уплати 50 хиљада ЕУР - каже се у саопштењу.

Из Владе су казали да је обезбијеђена и одређена количина хуманитарне помоћи у материјалним средствима за збрињавање угроженог становништва.

Како су навели, Министарство унутрашњих послова је задужено да, у сарадњи са Црвеним крстом, опредијељену опрему транспортује.

Влада је утрдила предлоге измјена закона о облигационим односима, о парничном поступку и о ванпарничном поступку.

- Предложеним измјенама се ти закони усаглашавају са Законом о животном партнерству лица истог пола, чиме ће се створити сви неопходни услови за њихову несметану примјену након што ступе на снагу - каже се у саопштењу.

Из Владе су казали да је то посебно важно с обзиром на то да се ради о повезаним законским прописима за које је нужно обезбиједити међусобну конзистентност.

Како су навели, усвојена је информација о потреби формирања интерресорне радне групе за анализу и одобравање националних одговора на активиране мјере.

У информацији се наводи да је Црна Гора, као чланица НАТО-а, у обавези да успостави систем кризног управљања који ће бити компатибилан НАТО систему одговора на кризе, а који је дефинисан приручником Алијансе за систем кризног управљања.

- Интерресорна радна група ће бити формирана на националном нивоу и бавиће се анализом активираних НАТО мјера и одобравањем националних одговора на активиране мјере, чиме ће бити испуњена обавеза у НАТО систему кризног управљања и извјештавања по том питању - каже се у саопштењу.

Влада је усвојила Програм мониторинга животне средине Црне Горе за ову годину.

Из Владе су рекли да програм обухвата шест области, и то квалитет ваздуха, алергени полен суспендован у ваздух, стање екосистема приобалног мора Црне Горе, садржај опасних и штетних материја у земљишту, радиоактивност у животној средини и бука.

Како су навели, за спровођење Програма мониторинга обезбијеђено је 459.737 еура. 

У дискусији је наглашено да је реализација програма мониторинга животне средине један од основних задатака из те области, јер резултати мониторинга чине основу за оцјену укупног стања животне средине у Црној Гори, препоруке у планирању политике заштите, као и израду годишњег извјештаја о стању животне средине.

Како су рекли из Владе, резултати мониторинга животне средине ће послужити у дефинисању препорука и мјера које треба спровести у наредном периоду у циљу побољшања стања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:53