са сједнице / - SASAMATIC
19/01/2022 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Утврђен Предлог закона о измjенама и допунама Закона о експлозивним материjама

Дониjета jе Уредба о измjени Уредбе о критериjумима за утврђивање висине доживотне мjесечне накнаде, стипендиjе, премиjе, спортске инвалиднине, награде за спортисту године и заслужног спортског радника

Влада Црне Горе jе, на 55. сjедници одржаноj 19. jануара 2022. године коjом jе предсjедавао премиjер Здравко Кривокапић, утврдила Предлог закона о измjенама и допунама Закона о експлозивним материjама са Извjештаjем о спроведеноj jавноj расправи. 

 - Након спровођења детаљне анализе од стране надлежних органа дошло се до закључка да се степен безбjедности приликом руковања експлозивним материjама мора подићи на већи ниво. Из тог разлога се приступило измjенама постоjећег законског оквира коjима jе предвиђена забрана продаjе и употребе експлозивне материjе – пиротехничког средства разреда Ф2 са ефектом пуцња -  саопштено jе из Владе.

Дониjета jе Уредба о измjени Уредбе о критериjумима за утврђивање висине доживотне мjесечне накнаде, стипендиjе, премиjе, спортске инвалиднине, награде за спортисту године и заслужног спортског радника.

Иновирана Уредба jе усаглашена са измjенама и допунама Закона о спорту, коjим jе, између осталог, промиjењен круг лица коjима се може утврдити статус спортисте са врхунским репрезентативним резултатом, као и начин утврђивања висине доживотне мjесечне накнаде за спортисте из карате спорта. Уредба jе усаглашена у погледу утврђивања доживотне мjесечне накнаде за спортисту коjи jе остварио резултат на jедином званичном свjетском или европском сениорском првенству у спортскоj дисциплини коjа jе била или jесте на програму Олимпиjских игара, односно Параолимпиjских игара, односно ако jе изабран за спортисту године из члана 77 овог закона или у избору удружења спортских новинара, а постао jе свjетски или европски првак, или осваjач медаље на свjетском или европском сениорском првенству - објашњавају они.

Такође, измjеном одговараjућих одредаба jасно су разграничене надлежности између Министарства просвjете, науке, културе и спорта и Управе за спорт и младе.

 - Влада jе дониjела Одлуку о утврђивању приоритетних области од jавног интереса и висине средстава за финансирање проjеката и програма невладиних организациjа у 2022. години. Након спроведеног законског поступка програмирања приоритетних области од jавног интереса и висини средстава за финансирање проjеката и програма невладиних организациjа у тим областима за 2022. годину, Одлуком jе за ту сврху у овоj години утврђен износ од 0,3 одсто текућег годишњег буџета, односно 3.030.000 еура, коjи jе распоређен на буџетске позициjе ресорних органа државне управе”, додаjе се.

За финансирање проjеката и програма невладиних организациjа у области заштите лица са инвалидитетом обезбиjеђен jе и распоређен на одговараjуће буџетске позициjе износ од 0,1 одсто текућег годишњег буџета, односно 1.010.000 еура. Доношењем ове Одлуке створени су услови да надлежни органи обjаве jавне конкурсе за расподjелу средстава за проjекте и програме невладиних организациjа и спроведу одабир представника невладиних организациjа у складу са Законом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:14