Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/05/2023 u 06:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UV i LED lampe za nokte nose rizik za nastanak raka kože

Proces učvršćivanja i sušenja noktiju, koji predstavlja finalne procedure gel-manikira, uključuje i upotrebu lampi koje emituju ultraljubičaste zrake

UV i LED lampe koje se koriste u kozmetičkim salonima, ali i kućnim uslovima za sušenje laka na noktima, nijesu bezopasne, jer svako UV zračenje može da utiče na ćelije, da ih mutira i da promijeni DNK, kazala je u razgovoru za portal RTCG dr.sc.med Ana Popović, dermatovenerolog-onkolog.

Ona je i nacionalna koordinatorka Euromelanom kampanje, čiji je ovogodišnji slogan “Da li se štitite od Sunca?”. Cilj je da se skrene pažnja da korišćenjem odgovarajućih preventivnih mjera, smanjujemo rizik od nastanka foto-oštećenja i raka kože. Popović je pojasnila da je ovogodišnja kampanja usmjerena na poboljšanje zaštite od UV zračenja među adolescentima. To je bio razlog za razgovar o tome koliko su bezbijedne lampe koje se koriste za sušenje gel lakova, a što je već godinama unazad trend ne samo među ženama, već su i djevojčice veoma zainteresovane za taj kozmetički tretman.

- Ljepota je prvenstveno u zdravlju. Lampe koje emituju ultravioletno (UV) zračenje postale su standard u mnogim salonima gdje se pružaju kozmetičke usluge manikira i pedikira. Sve češća pitanja upućena dermatolozima su u stvari zabrinutost zbog izlaganja UV zracima. Izloženost UV zracima tokom tehnike gel manikira od rane mladosti nosi veći rizik za nastanak raka kože tokom života, pojašnjava Popović.

Proces učvršćivanja i sušenja noktiju, koji predstavlja finalne procedure gel-manikira, uključuje i upotrebu lampi koje emituju ultraljubičaste zrake.

Neke lampe za nokte se zovu UV lampe, a neke se zovu LED lampe, ali prema riječima sagovornice portala RTCG obije emituju UV zračenje.

Studija ukazuje na mutacije 

Popović navodi da te lampe pretežno proizvode UVA zrake, koji se povezuju sa prijevremenim starenjem kože i sa rakom kože. Za ove tvrdnje ima i dokaz - najnovija istraživanja koja su sprovedena u svijetu.

- Nedavno je studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, pokazala da izloženost UV zracima putem tehnike gel-manikira, može ubiti ćelije i može se dovesti u vezu sa rakom kože. Rezultati studije ukazuju da ove UV lampe, zapravo oštećuju ćelije i izazivaju mutacije koje se obično vide kod raka kože, istakla je Popović.

Zabrinjavajuće je to što rijetko kad čujemo da su ove lampe opasne, čak naprotiv, prodaju se kao bezbijedne, a Popović navodi da je vrlo malo istraživanja urađeno na ovu temu.

- Još uvijek se sa sigurnošću ne može potvrditi koliku štetu nanose UV i LED lampe koje se koriste tokom tehnike gel-manikira. Ali treba znati da bilo koja vrsta UV zračenja može zapravo da utiče na ćelije, mutira ćelije, promijeni DNK, poručila je Popović.

Krema za sunčanje i rukavice su prevencija 

Ona je kazala i koje su to mjere predostrožnosti, a koje su posebno važne “za dame koje redovno idu na manikir, jer je efekat UV zračenja kumulativan i pogoršava se sa svakim izlaganjem”.

- Savjetujem korisnice ovih usluga da nose rukavice sa odsječenim vrhovima prstiju i da, ako odluče da izlože ruke lampama, nanose kremu širokog spektra sa zaštitnim faktorom (SPF50+), koja štiti i od UVA i od UVB zraka. Ako stavite kremu za sunčanje kada ste na putu do salona, sve će se skinuti kada vam urade manikir i operu ruke, ali zamolite svog kozmetičara da vam stavi kremu za sunčanje na kraju manikira, pred samo nanošenje laka, savjetuje Popović.

Međutim, navodi da čak ni ova mjera predostrožnosti ne štiti od subungualnog (ispod noktiju) i skvamocelularnog karcinoma, rijetkog, ali potencijalno agresivnog oblika raka kože.

- Ako koristite običan lak za nokte, najsigurnije je dozvoliti noktima da se prirodno osuše na vazduhu. Naravno, to ne znači da nikad ne bi trebalo koristiti gel manikir, ali je veoma važno biti umjeren i svjestan potencijalnih rizika i čuvati se od njih, predlaže Popović.

Često se postavlja pitanje da li LED lampe emituju manje UV zračenja?

- Svodi se na isto, jer se ne može izbjeći dejstvo UV zraka, jedina razlika je što se ultraljubičasto svijetlo LED lampe koristi kraće, pa se time skraćuje i vrijeme ekspozicije UV zračenju, zaključuje Popović.

Prema poslednjim rezultatima Globocana iz 2020. godine u Crnoj Gori godišnje od malignih oboljenja oboli oko 3.200 ljudi, dok umre oko 1.800. Na osnovu poslednjih objavljenih rezultata Instituta za javno zdravlje Crne Gore, godišnje se sa melanomom registruje 58 bolesnika, nešto češće obolijevaju muškarci, u 59 odsto slučajeva.

Euromelanom skrining dan će se obilježiti 25. maja 2023. godine u većini zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, kada će biti organizovani besplatni pregledi kože.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:53