Šveđani održali vatrogasnu obuku instruktorima Vojske Crne Gore / - OEBS
19/04/2024 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uz podršku OEBS-a Šveđani održali vatrogasnu obuku instruktorima Vojske Crne Gore

Jedinica za zaštitu od požara u Vojsci Crne Gore bogatija je za osam vatrogasnih instruktora, nakon intenzivne obuke koja je održana od 8. do 19. aprila u Švedskoj, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Švedske agencije za vanredne situacije.

- Osam profesionalnih vatrogasaca iz vojske, mornarice i vazduhoplovstva Crne Gore usavršavalo je svoje vještine u švedskom centru za obuke Rosersberg, u skladu sa međunarodnim zahtjevima i praksom. Učili su od iskusnih praktičara o višestrukim načinima gašenja požara, strukturnom gašenju požara, gašenju šumskih požara, hemijskom okruženju, traganju i spasavanju, prvom medicinskom odgovoru, požarima municije i električnoj sigurnosti. Obučeni crnogorski instruktori će sada razvijati i održavati slične treninge u Crnoj Gori kako bi se dodatno unaprijedili preventivni i reaktivni kapaciteti oružanih snaga, saopšteno je iz OEBS-a.

Polaznici su kazali da su veoma zadovoljni metodikom, planom i dinamikom programa, kao i stručnošću i profesionalnošću instruktora.

- Obuka koja je realizovana u trening centru Rosersberg će imati veliki značaj u podizanju protiv-požarne zaštite u Vojsci Crne Gore koja će biti bogatija za osam instruktora iz te oblasti. Oni će stečeno znanje i vještine prenijeti u svojim jedinicama, navodi se u saopštenju.

Menadžerka projekta u Švedskoj agenciji za nepredviđene situacije Ulrika Hedman izrazila je posebnu zahvalnost Rosersberg centru za obuku spasilaca na obezbjeđivanju obrazovnog programa i objekata za njegovu realizaciju.

- Takođe se zahvaljujem vatrogasnoj službi Attunda koja je omogućila kolegama iz Crne Gore da se pridruže njihovoj vježbi u borbi protiv šumskih požara i da rade sa njima na prvoj liniji odbrane, kao i švedskom Ministarstvu vanjskih poslova što je odvojilo vrijeme da nas posjeti i pokaže koliko je pružanje međunarodne podrške važno za Švedsku, kazala je Hedman.

Britanska organizacija "Operacija Florijan" donirala vatrogasni kamion

Pored ove obuke, u 2023. godini Švedska agencija za civilne nepredviđene situacije podržala je Crnu Goru u uključivanju mjera za ublažavanje požara u rad oružanih snaga, a koje su do sada rezultirale u sveobuhvatnu procjenu potreba, studijsku posjetu Švedskoj radi razvoja saradnje i razmjene dobrih praksi u preventivnim mjerama od požara, kao i u obuku sistematske prevencije požara koja je prošlog mjeseca održana u Crnoj Gori.

Navedene aktivnosti su dio vanbudžetskog projekta Misije „Ublažavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika vezanih za malokalibarsko i lako naoružanje i zalihe konvencionalne municije u Crnoj Gori“, koji pruža podršku Ministarstvu odbrane u unapređenju vatrogasnih sposobnosti.

Švedska agencija za civilne nepredviđene situacije odgovorna je za pomoć švedskom društvu da se pripremi za velike nesreće, krize i posljedice rata. Pored toga, Agencija pruža međunarodnu podršku (OEBS, EU i UN) mnogim partnerima i učestvuje u brojnim forumima za saradnju u oblasti civilne zaštite i pripravnosti, operacijama podrške miru i drugo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 13:19