Posljedice zemljotresa 1979. godine / Arhiv
23/12/2023 u 12:20 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uz saglasnost Vlade: Opština Bar podiže spomenik žrtvama zemljotresa

Razorni zemljotres, sa magnitudom sedam jednica Rihterove skale, dogodio se 15. aprila 1979. godine, a u njemu je život izgubila 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji

Vlada Crne Gore dala јe saglasnost Opštini Bar za podizanje spomen-obilježјa žrtvama zemljotresa iz 1979. godine. Zakonom o spomen-obilježjima propisano je da se spomen-obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se događaj zbio, a da se izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, može podići i prije isteka propisanog zakonskog roka.

Saglasnost Vlade tražila јe Opština Bar, koјa hoće da u tom gradu podigne spomen-obilježјe žrtvama razornog zemljotresa iz 1979. Vladi јe predlog o tome 26. oktobra uputio predsjednik te lokalne samouprave Dušan Raičević.

Spomen-obilježja u Crnoj Gori podižu se u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima, kojim je propisano da se njima trajno obilježavaju značajni događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, njeguju ljudski ideali i kulturno-istorijske tradicije i odaje počast borcima za slobodu, civilnim žrtvama rata i masovnim stradanjima ljudi.

Razorni zemljotres, sa magnitudom sedam јednica Rihterove skale, dogodio se 15. aprila 1979. godine, a u njemu јe život izgubila 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Naјveće štete od zemljotresa pretrpјeli su Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi. Razoreno je 250 naselja, a oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite, 240 školskih objekata, hoteli i dr.

– Podizanjem ovog spomen-obilježja na dostojanstven način se odaje počast žrtvama, koje će podsjećati na solidarnost svih koji su pomogli ugroženima, te predstavljati upozorenje na razornost zemljotresa i značaj seizmičkog projektovanja – navodi se u dokumentu Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:16