Са скупа / - фото: Марко Стојановић
26/09/2021 u 18:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО-ФОТО) Протестанти траже јавну дебату са доносиоцима мјера против ковида

Донесене мjере су фашизам, иако то нико неће jавно да каже казао је Небојша Гајевић

Група грађана која се противи мјерама донесеним од стране Министарства здравља и ове недјеље се окупила на Тргу независности у Подгорици како би изразила протест.

На скупу је присутно око 500 грађана. 

У току је потписивање петиције против мјера који су донесене у борби против ковида.

Небоjша Гаjевић jе поручио да скуп ниjе политички и да су на њему присутни Албанци, Бошњаци, Срби, Црногорци... Права пандемиjа су политичари, казао је Гајевић.

– Слобода или ништа је универзална порука овог скупа и ниједна друга парола се неће узвикивати – казао је Гајевић.

Гаjевић jе поручио да jе све већи броj  угледних људи уз њих, љекара и адвоката, а међу присутнима су и вакцинисани што показује слободу.

Донесене мjере су фашизам, иако то нико неће jавно да каже казао је Гајевић.

На скупу су се чули повици „Доље влада”.

Веско Пејак координатор Алтернативе је казао двије до три хиљаде грађана ће ускоро завршити без посла, хоће ли им влада обезбиjедити хљеб. Следећа фаза jе вакцинисање дjеце,

– Апсурд jе да вас радник обезбеђења може легитимисати, а полицаjац нема право то да уради – казао је Пејак.

Он је позвао све грађане којима се не дозвољава да уђу у велике маркете да тргују у малим продавницама.

– Ако је у реду великим супермаркетима да вас не пуштају, онда нека цркну. Ако вам не дају да у банку уђете, није проблем повуците депозите, па да видите како ће да боли. Ако неће институција или неки маркет да вас пусти, није проблем можемо да се стрпимо пола године, али да видимо како ће се они стрпити пола године без прихода – поручио је Пејак. 

Пејак је између осталог поручио, и да кад не буду стизали приходи у Владу Црне Горе да видимо ко ће поднијети оставку.

– У понедељак ће двије или три хиљаде радника изгубити посао, а нико није урадио анализу шта ћемо са тим људима. Само је важно да се продају вакцине којима је између осталог истекао рок. Нико не смије да вас такне, ако неко стави само прст на вас можете да тужите не обезбеђење, већ маркет или продавницу која је ангажовала обезбеђење. Уколико вам буду бранили да уђете у објекат, као господин Тодоровић синоћ, руке у џепове и позовите полицију, јер вам не дају да користите своја Уставна и грађанска права – казао је Пејак. 

Пејак је поручио и да је 31. августа прошле године мислио да се коначно пробудио у слободној Црној Гори, али да је тек накнадно схватио да је фашизам тек стигао у нашу земљу.

Доктор Срђан Стаменковић позвао доносиоце мjера на jавно сучељавање.

– Годину и по дана сам живио као неки кошмар, а онда сам полако почео да увиђам и позитивне стране. Престао сам да се плашим, и ако је то једини бенефит онда супер. Што се тиче небулозних мјера на које нас присиљавају само бих рекао, они немају никаквих аргумената, имају само задатак који морају да испуне, а вријеме им истиче. Зато користе силу и неће марити ни за какве законе. Како вам се ово зове кад не можете да одете да купите храну? Чиме оправдавају ове драконске мјере? Траже да се дијелимо и свађамо, али ми нисмо дошли да рушимо јер наш циљ није хаос, већ заједништвп и поштовање Устава и закона ове земље и све међународне конвенције ове земље, и да се поштује човјек. Лично сам спреман као љекар, да сваку чињеницу, са медицинске стране изнесем да побијем ове мјере – поручио је Стаменковић.  

Перко Тодоровић је позвао да се уколико не дозвољаваjу да се уђе у велике маркете, да се тамо не купуjе.

Доктор Никола Фатић, позвао jе да се раде обдукциjе преминулих.

– Овдје сам искључиво као слободни грађанин Црне Горе. Дошли смо да кажемо да, да не постојимо ми и ви, већ постојимо само ми и они, они који доносе мјере. Поручујемо да слободу волимо више него ишта, и да смо за слободу спремни да дамо све, а слободу ни за шта – поручио је Фатић.

Он је поручио да је као слободомислећи грађанин заинтересован за све што се дешава. 

– То нема никакве везе са науком, видјели сте да прошли пут ковид пропусницу можете добити тек након двије недјеље од вакцинације, а по новим мјерама је добијате одмах. Шта се десило са имунитетом, да се није убрзао за двије недеље – упитао се Гајевић.

Он је истакао да је ефективност вакцине пала са 90 одсто на свега 43 и то још у јулу.

– И то су разлози због чега се обара број људи у затвореном простору. И вакцинисани и невакцинисани шире вирус. Често чујемо у медијима да умиру људи, а да ли сте чули да вирус грипа убија људе? О томе не слушате у медијима. Упала плућа је секундарна компликација, тромбоза крвних судова, и то је основ ове болести. Не можемо лијечити људе антибиотицима и лонгацефима мора да уђе контрола у те установе. Шест људи испод 40 година да умре за мјесец дана, то је знак за узбуну – поручио је Фатић.

Окупљени грађани протест су завршили шетњом улицама центра Подгорице

image

Šetnja, Podgorica

- FOTO: MARKO STOJANOVIć

Подсјећамо, група грађана је и раније најавила да ће се окупљати сваке недјеље како би исказали незадовољство донесеним мјерама. Према наводима са ранијих протеста, они су демантовали да су „антиваксери” те да се само залажу за слободу избора када је вакцинација против ковида у питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:18