/ Са сједнице
22/11/2021 u 12:46 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Секуловић: Промјена исказа Шејле отежала поступање полиције

Тема саслушања је „Заштита и подршка женама жртвама насилjа и жртвама насиља у породици”

Сједница одбора за родну равноправност одржава контролно саслушање министра унутрашнjих послова и руководиоца Министарства правде, људских и манjинских права Сергеjа Секуловића, а требао је бити саслушан и министар финансиjа и социjалног старања Милоjко Спаjић који није дошао.

Тема саслушања је „Заштита и подршка женама жртвама насилjа и жртвама насиља у породици”. Предсједница одбора је Божена Јелушић.

image
Божена Јелушић

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Спајић је послао допис Одбору да због међуанродних обавеза неће бити присутан. Одбор је одлучио да саслушање почне и без министра финансија и социјалног старања.

Кривична пријава против Плављанина: Оженио се дјевојчицом

- Поводом устоличења које је трајало један дан одржано је неколико прес конференција, а поводом два фемицида само се твитовало - истакала је Јелушић.

Министар Сергеј Секуловић је казао, поред осталог, да без обзира колико репресивни апарат дјеловао како треба, а сигурно да његово дјеловање утиче на смањење ових случајева, ово није крај приче.

- То је проблем који обухвата све области живота- навео је Секуловић одговарајући на питања о актуелној теми.

image
Сергеј Секуловић

Секуловић је казао да мисли да једним дијелом смо заробљени неком "идеалном" сликом из прошлости коју желимо да пренесмо и данас, те да данас треба да размишљамо више о дигитализацији тог процеса.

- Оно што раде саврмене земље: путем мобилне апликације или паметне полицијске станице успостављате комуникацију без излагања себе стресу, да чекате у реду, да вас други виде... Олакшава и што се тиче времена и пожељнији је модел - појаснио је министар.

Поводом случаја убијене Шејле Бакије министар је казао да је на сједници Оперативног тима изнио став да не види одговорност полиције у класичном смислу.

- Држим да су полицијски службеници одрадили све оно што је од њих закон тражио. Проблем са предметом настаје зато што је покојна Шејла пред судијом за прекршаје у битном промјенила исказ... Пресуда је тада била ослобађајућа и то је било отежавајуће за полицију. Законски је онемогућена била полицја да врши одређене радње- појаснио је министар.

Ђокаја сумњиче за убиство из ниских побуда: Пиштољ крио испод дуксерице, саслушаће више особа

Говорећи о случају убиства супруге, наношење тешких повреда дјетету након чега је отац извршио самоубиство, Секуловић је истакао да ту имамо пропуст полиције.

- Када је дошло до пријаве за насиље од стране сина, није дошло до изласка на лице мјестаод стране полиције и обављен је разговора са осумњиченим. Није разговор обављен са дјецом, жртвама, него са њим. Те је тако утврђено да је стање мирно. Ради се о недостатку свијести о томе шта се дешава. Људи који су одрадили предмет мисле да су свој посао одрадили добро- Ради се о недостатку обуке кадра - навео је Секуловић.

Детаљи породичне трагедије: Супругу убио чекићем, ранио ћерку и пресудио себи

Одговарајући на питања чланица Одбора, минситар је казао да је институција за грађанина "најхладнији механизам", те да је важно да особе које су жртве стекну повјерење и осјећај припадништва током првог контакта са надлежнима.

ИЗ НВО сектора упућен је већи број критика на надлежне поводом њиховог поступања када дође до насиља над женама, те је истакнуто да жртве претежно не буду упућене у процедуру и да им се не кажу јасно сва њихова права.

- Битно је да стекну самосаталан живот, да могу да се запосле... Постоји недостатак и економске и социјалне подршке. Жене жртве насиља се плаше да не могу да имају самосталан живот и онда се враћају познатоме- појаснио је министар.

Посланица Божена Јелушић истакал је да имамо колапс система. Поједине чланице Одбора критиковале су недолазак министра Спајића, чиме су онемогућене да му поставе одређена питања и да добију одговоре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:09