Odbor za zdravstvo / - YTUBE/SCREENSHOT
26/01/2023 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Usvojena inicijativa za kontrolna saslušanja o problematici obuhvata djece vakcinisane MMR-om

Odbor je usvijio i inicijativu poslanika Mugoše o konsultativnom saslušanju povodom nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje usvojio je inicijativu poslanika Socijaldemokrata (SD) Borisa Mugoše za kontrolna saslušanja o problematici obuhvata djece vakcinisane MMR vakcinom. Odbor je usvijio i inicijativu Mugoše o konsultativnom saslušanju povodom nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Mugoša je naveo da je, prema informacijama sa relevantnih zdravstvenih adresa, obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom najniži od 1994. godine, kada je u Crnoj Gori uvedena imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubeole, ali i u poređenju sa državama na svjetskom nivou.

- Mislim da je važno da odradimo tu vrstu saslušanja kako bismo vidjeli kako naši državni organi postupaju sa ovom problematikom - kakvi su efekti kampanje, ali i preventivnog i represivnog dijela u ovom segmentu, istakao je Mugoša.

On je preporučio da pozovu predstavnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a, SZO-a.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević (CIVIS) naveo je da su počeli sporadični slučajevi koji mogu preći u epidemiju.

- Čini mi se da je javnost dobro reagovala na kampanju, ali samtram da mi kao Odbor treba da vidimo kakav je bilans, da dobijemo kvalitetne informacije, pridružujem se inicijativi, naveo je on.

Nakon toga članovi Odbora usvojili su prvu inicijativa poslanika Mugoše.

Po pitanju druge inicijative - izrade novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, poslanica SNP Milosava Paunović je navela da je potrebno sačekati izjašnjenje Ljekarske komore i Stomatološka komora.

Pavićević je kazao da ima tu dosta stvari koje treba da se modernizuju.

- Mislim da pored dopunskog rada ima još stvari koje treba prečistiti. Ovaj zakon mora dati prave smjernice da kvalitet bude ispunjen. Bolje sačekati da bismo dobili pravi zakon u pravo vrijeme, kazao je on.

Istakao je da ovaj zakon ne smije da bude donesen na "brzu ruku".

- Apelujem na sve kolege iz Odbora koji bojkoruju rad parlamenta da prisustvuju ovom Odboru, jer je jako bitno da se riječ struke čuje, struka je ta koja je dominantna a politiku ćemo iskoristiti kao dobar servis, naveo je Pavićević.

Nakon usvajanja i ove inicijative, Pavićević je kazao da će naknadno biti određen datum saslušanja a poslanici će biti blagovremeno obavješteni.

On je ukazao na dodatnu kompleksnost situacije zbog dešavanja u susjedstvu i potencijalnog importovanja malih boginja.

Iz SD-a su saopštili da se drugo saslušanje odnosi na izradu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa posebnom osvrtom na problematiku dopunskog rada zdravstvenih radnika. Mugoša je naveo da ta tema već izvjesno vrijeme okupira pažnju stručne i laičke javnosti.

On smatra da je zbog toga, prije nego što Vlada utvrdi predlog zakona, potrebno održati raspravu i na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:55