Вакцинација, корона вирус / - фото: Срђан Бољевић
17/02/2022 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вакцинациjа против корона вируса у трудноћи значаjна за новорођенчад

Научници неколико педиjатриjских болница и амерички Центри за контролу и превенциjу болести (ЦДЦ) проучавали су децу млађу од шест месеци између jула 2021. и jануара 2022

Вакцинациjа трудница против корона вируса може да помогне у спречавању хоспитализациjа новорођенчади због ковида-19, посебно ако су будуће маjке примиле вакцину касниjе у трудноћи, показало jе ново америчко истраживање.

Откриће баца свијетло на питање да ли се предности вакцинациjе током трудноће односе и на одоjчад коjа би била премлада да приме вакцину.

Научници неколико педиjатриjских болница и амерички Центри за контролу и превенциjу болести (ЦДЦ) проучавали су децу млађу од шест месеци између jула 2021. и jануара 2022.

Студиjа jе анализирала податке 379 хоспитализованих одоjчади - 176 са ковидом-19 и 203 коjа су примљена због других проблема.

Утврђено jе да су вакцине против ковида-19 биле ефикасне 61 одсто у спречавању хоспитализациjа деце чиjе су маjке биле вакцинисане током трудноће.

Та заштита порасла jе на 80 одсто када су маjке биле вакцинисане од 21. недеље трудноће, па надаље до 14 дана пре порођаjа. Ефикасност вакцинациjа пала jе на 32 одсто за бебе чиjе су маjке вакцинисане раниjе током трудноће.

Аутори студиjе упозорили су да процене ефикасности вакцина раниjе у трудноћи треба тумачити с опрезом због мале величине узорка.

- Желимо да обезбиједимо заштиту за маму и за новорођенче. То би учинили тако што би трудница, ако то пожели, била вакцинисана - рекла jе Дана Минеj-Делман из ЦДЦ.

Труднице су под повећаним ризиком од тешког облика ковида-19, а зараза ковидом током трудноће може да повећати ризик од превременог порођаjа, мртворођености и других могућих компликациjа у трудноћи, према ЦДЦ.

ЦДЦ препоручуjе да се жене коjе су трудне или доjе, или сада покушаваjу да затрудне или би могле да затрудне у будућности, редовно вакцинишу  у складу с важећим препорукама.

Претходне студиjе су показале да вакцинациjа против коронавируса током трудноће ниjе била повезана са превременим порођаjем или недовољном телесном тежином новорођенчади.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:45