Илустрација / -фото: Скриншот
02/04/2022 u 10:48 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватрогасце „чува“ опрема стара осам и по година

У владином документу се констатује да службе заштите и спашавања Гусиње, Моjковац и Плав не посjедуjу опрему за гашење пожара затвореног простора, док jе лична заштитна опрема коjу посjедуjу службе заштите и спашавања дотраjала у већини општина на сjеверу Црне Горе

Опремљеност служби заштите и спашавања варира од општине до општине, на основу статистичких података просjечна старост личне заштитне опреме jе 8,5 година, показују подаци из Извјештаја о стању система заштите и спашавања за 2021. годину. У том документу који је усвојила Влада, констатује се да службе заштите и спашавања Гусиње, Моjковац и Плав не посjедуjу опрему за гашење пожара затвореног простора, док jе лична заштитна опрема коjу посjедуjу службе заштите и спашавања дотраjала у већини општина на сjеверу Црне Горе.

У формираним службама, како констатује Влада, има укупно 731 запослених, од коjих 660 ради у оперативном диjелу, а у административном диjелу 71 службеник. Истиче се да у службама заштите и спашавања у 2021. години наjвише запослених било jе са трећим и четвртим нивоом образовања, и то 571 припадник.

– Када jе у питању старосна структура припадника оперативног диjела служби заштите и спашавања наjвише jе припадника од 45 до 55 година. Напомињемо да у оперативном диjелу има 78 припадника коjи имаjу преко 55 година – наводи се у извјештају који је припремило Министарство унутрашњих послова.

Констатује се да обjекти у коjима су смjештене службе заштите и спашавања у Подгорици, Бару, Улцињу, Плужинама, Плаву, Херцег Новом, Цетињу, Биjелом Пољу, Шавнику, Андриjевици, Жабљаку, Беранама, Моjковцу, Даниловграду и Гусињу у значаjноj мjери испуњаваjу неопходне услове за смjештаj припадника и технике служби заштите и спашавања, за разлику од обjеката служби заштите и спашавања у Котору, Петњици, Будви, Никшићу, Пљевљима, Рожаjама, Тивту и Колашину, гдjе то питање ниjе jош увиjек адекватно риjешено.

– Материjално-техничко опремање свих субjеката заштите и спашавања услов jе за изградњу ефикасног и интегрисаног система заштите и спашавања коjи ће бити у стању дугорочно да дjелуjе и у наjвећоj мjери одговори на различите врсте хазарда, а све у циљу смањења њихових последица – наводи се у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:44