Interviju univerzitetski profesor Veselin Konatar, Veselin Konatar / INTERVIJU UNIVERZITETSKI PROFESOR VESELIN KONATAR, VESELIN KONATAR-IVAN PETROVIC-IPE
10/07/2022 u 17:22 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veselin Konatar za "Dan": Vlada zauzeta političkom "buvljom piјacom" stidljivo naјavljuјe krizu

Više je nego očigledno da su kapaciteti Vlade Crne Gore za samostalno vođenje spoljne i unutrašnje politike skromni. Zato Crna Gora u očima "velikih" svakom danom postaje sve "manja", ociјenio јe Konatar

Doktor nauka bezbјednosti Veselin Konatar u intervјuu za "Dan" kaže da zauzeta kadriranjem "po dubini i širini" na političkoj "buvljoj pijaci", Vlada stidljivo nagovještava mogućnost prehrambene i energetske krize, i to kao posledicu rata u Ukrajini a ne rezultat planiranih politika, uključujući i ovaj rat. Poručio јe i da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od spoljne oružane agresije da bi NATO reagovao.

• Da li se mogu naslutiti obrisi budućnosti koja Crnu Goru očekuje u bližoj perspektivi?

Povodom petogodišnjice članstva Crne Gore u NATO premijer Dritan Abazović je izjavio: "Budućnost Crne Gore je sigurna. Mi smo NATO". Premijerova samouvjerena izjava daleko je od realnog stanja. Pred Crnom Gorom stoje druge vrste rizika i prijetnji, kao i pred čitavim svijetom, koji će, čak i da postoji sveopšta unutarpolitička harmonija, biti razarajući po njenu ekonomiju i građane. Pred vratima smo, prema procjenama eminentnih stručnjaka, najgore globalne ekonomske depresije u istoriji čovječanstva. Gore od one iz 1931. godine i one iz 2008. godine. Kao 70-ih godina prošlog vijeka kada se pojavio Memorandum – 2000, u kome Kisindžer, između ostalog, piše: "Onaj ko kontroliše hranu – kontroliše stanovništvo; onaj ko kontroliše naftu – kontroliše države; a onaj ko kontroliše finansije – kontroliše svijet", ova rečenica može da bude orijentir za razumijevanje tekućih događaja. Hrane i resursa ima dovoljno, ali se smišljenom opstrukcijom ne dozvoljava trgovina. Kupujte električne automobile, jedite manje hrane i kupajte se hladnom vodom – neki su od savjeta lidera zapadnih zemalja, koje su do juče smatrane za države blagostanja.

Afere zavise od političke volje

Sa dolaskom Dritana Abazovića na čelo Vlade uslijedile su promjene i u MUP-u. Potom je uslijedila i tzv. Skaј afera, koja otkriva vezu između pojedinaca iz bezbjednosnog sektora i kriminalnih grupa. Kako vi ovo vidite?

Smjena u vrhu MUP nije nešto što je moglo da bude iznenađenje. Veće iznenađenje u sklopu sveopštih "reformi" bilo bi započinjanje procesa depolitizacije ove institucije. Kada je riječ o tzv. Skaј aferi, putem medija smo imali priliku da slušamo i čitamo niz oprečnih izjava – od toga da se radi o tajnoj operaciji "ugrađivanja" u kriminalne strukture, do optužbi za aktivno učešće pojedinih pripadnika MUP u kriminalnim aktivnostima jedne kriminalne organizacije. Kada bude političke volje da se afera riješi – biće riješena. Izgleda da je sada bitnije da Vlada opstane na međusobnim ucjenama njenih konstituenata.

• Kako ocјenjuјete trenutnu bezbјednosnu situaciјu u Crnoј Gori?

Savremeni svijet proživljava epohu globalnih promjena. Politička stvarnost uslovljena je globalnom političkom nestabilnošću u koju je svijet dospio kao posledica erozije Vestfalskog sistema. Na fonu raspada i haotizacije međunarodnih odnosa odvija se proces formiranja novog svjetskog poretka zasnovanog na principima višepolarnosti. Pritom, kao posledica tempa i brzine globalnih promjena koje se multiplikuju, sistem međunarodnih odnosa sve više postaje anarhičan. Erozijom osnova Vestfalskog sistema i rušenjem platformi i mehanizama koji su tokom prethodnih desetleća bili u službi održavanja mira i političke stabilnosti, tj. održavanja balansa među različitim snagama i interesnim grupacijama u globalnoj politici, stvorena je idealna klima za političke bezumnike, politiku bez moralnih obzira, vjerske fanatike, ekstremiste, nacionaliste, šoviniste, separatiste, teroriste, kriminalce itd. Sve se ovo neminovno projektuje i na bezbjednosnu stvarnost Crne Gore, koja se ne može analizirati samo kroz prizmu rata u Ukrajini, nasilja, kriza i sl., što nerijetko služi kao generator straha u cilju maskiranja ključnih društvenih problema. Crna Gora јe daleko od stabilnog i sigurnog društva. Država iz koje bi njeni građani željeli da odu, prema riječima političkog filozofa Erika Vajla, nema nikakve šanse da traje. Istraživanja pokazuju da je Crna Gora, sa hibridnim režimom, u kome prividno demokratske institucije primjenjuju nedemokratske prakse, jedna od takvih.

Moguće da se nezakonita praksa nastavlja

• Ponovo imamo optužbe na račun ANB-a da je nastavila da se bavi praćenjem i prisluškivanjem opozicije kao i za vrijeme vladavine DPS-a. Šta Vi mislite o tome?

Shodno iskazanom odnosu bivših vlasti prema pojedinim opozicionim liderima i velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve, te dokazima o njihovom neovlašćenom prisluškivanju i praćenju u vrijeme vladavine DPS-a, kao i ocjenama nekih stranih centara moći da su Srpska pravoslavna crkva i lideri pojedinih opozicionih partija "remetilački faktor" u Crnoj Gori, sasvim je moguće da se praksa nezakonite primjene mjera protiv određenih lica nastavlja. Posao obavještajnih agencija jeste da sumnjaju, ali ne do stepena da paranoja diktira njihove aktivnosti. Stoga, znajući da svaka primjena mjera ciljanoj "meti" nanosi određenu štetu, pripadnici ANB, iako ne polažu Hipokratovu zakletvu, treba da se rukovode maksimom koja glasi Rrimum non nocere (Prije svega svjesno ne naudi) kao osnovnim pravilom profesionalne etike, odnosno osnovnim pravilom etike odgovornosti. Drugo јe pitanje koliko je to izvodivo u crnogorskim uslovima.

• Na račun pojedinih članova bivše i sadašnje Vlade mogu se iz opozicionih redova čuti optužbe da rade u korist stranih centara moći. Šta Vi mislite, da li ima osnova za takve optužbe?

Više je nego očigledno da su kapaciteti Vlade Crne Gore za samostalno vođenje spoljne i unutrašnje politike skromni. Zato Crna Gora u očima "velikih" svakom danom postaje sve "manja". A mali ostaju mali sve dok ne prestanu da puze.

• Pored optužbi na račun pojedinih predstavnika Vlade da rade za strane interese, kao agent stranih službi pominje se i direktor ANB-a Savo Kentera. Kako komentarišete imenovanje Kentere na mjesto direktora ANB-a i povratak nekih starih kadrova na rukovodeća mjesta?

Optužbe da je neko agent stranih obavještajnih službi veoma su teške. Ukoliko postoje dokazi da se neko bavi protivustavnom djelatnošću, posebno ako pokriva tako važnu funkciju kao što je direktor obavještajne službe, treba u što kraćem roku da bude procesuiran u skladu sa zakonom, kako bi se minimalizovala šteta. U suprotnom, svaka optužba predstavlja političku intrigu. Naravno, svaka obavještajna služba traži način "ugrađivanja" bez obzira na to da li se radi o neprijateljskim ili partnerskim obavještajnim strukturama. To je u filozofiji rada svih obavještajnih agencija. Zato je kontraobavještajna zaštita od krucijalne važnosti. Što se tiče povratka "starih" kadrova na neke pozicije u ANB, to je diskreciono pravo direktora ANB-a i stvar njegove procjene. Kadrovsku kombinatoriku u obavještajnim službama je teško komentarisati, posebno ako informacije crpite iz medija. Jedino što se može komentarisati su prioriteti Agencije koji se daju naslutiti na osnovu kursa Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:31