/ ДРИТАН АБАЗОВИЋ
27/02/2022 u 15:10 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Систематизацију УП може ријешити нова влада

И док полиција чека систематизацију, на наше мејлове поновљене више пута током неколико мјесеци упућене премијеру Здравку Кривокапићу одговора нема

Систематизација Управе полиције касни већ неко вријеме, а, према ријечима потпредсједника Владе и лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића, то питање би могло бити ријешено формирањем нове владе. И док полиција чека систематизацију, на наше мејлове поновљене више пута током неколико мјесеци упућене премијеру Здравку Кривокапићу одговора нема. Ћути.

Абазовић је за портал Дан казао да ће то питање бити ријешено онда када буде постојала нова влада.

- Није усвојила Влада систематизацију, у томе је проблем. Мислим да је Министарство унутрашњих послова завршило све своје обавезе. Надам се да ће до те систематизације доћи јако брзо, то је врло огроман орган који није лако систематизовати, нити наћи супериоран модел. Али, мислим да ће то бити јако брзо реализовано. Ако будемо имали нову Владу, мислим да ће међу првим одлукама бити завршетак систематизације - казао је за наш портал Абазовић.

Како је раније речено за портал Дан из Управе полиције, разлог за кашњење систематизације је чекање дефинисања Уредбом Владе критеријума за распоређивање радних мјеста полицијских службеника.

image
фото: Срђа Бољевић

- Став менаџмента Министарства унутрашњих послова и Управе полиције је да се не доноси нови акт о систематизацији док се не дефинишу Уредбом Владе критеријуми за распоређивање радних мјеста полицијских службеника, јер су ова два акта у непосредној повезаности па самим тим доношење акта о систематизацији прије владине уредбе повлачило би највјероватније и измјену Правилника о унутрашњој о организацији и систематизацији- одговорено је, током прошле године, за портал Дан из Управе полиције.

Акт донијети у року од 30 дана од ступања закона

Законом о унутрашњим пословима у члану 209 је предвиђено да ће се акт о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства, донијети  у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Али је такође у члану 137 истог Закона предвиђено да се послови радног мјеста у полицијском звању, могу се обављати у више полицијских звања, и да критеријуме за распоређивање радних мјеста полицијских службеника, у оквиру категорија и нивоа радних мјеста прописаних законом којим се уређују права и обавезе државних службеника и намјештеника, звања у којима се могу вршити послови одређеног радног мјеста, као и посебне услове за обављање

Како су нам тада казали, доношење наведене Уредбе је битно због препознавања радних мјеста у полицији и њихово увезивање са евентуалним увећањем зарада полицијских службеника. 

image
фото: Срђа Бољевић

- Нацрт Уредбе је спреман и планирано је да са њеним усвајањем упоредо се Влади достави и акт о унутрашњој организацији и систематизацији. Такође, битно је нагласити да је у току израда нове Стратегије развоја Управе полиције за период 2021 – 2024. година, с Акционим планом за период 2021 – 2022. година- навели су из полиције.

Нацрт стратегије је упућен Европској комисији која је због значаја документа тражила да се иста достави на мишљење, а ова Стратегија се између осталог и бави реорганизацијом Управе полиције, што је захтијевало додатно одлагање доношења акта о систематизацији како би Стратегија и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији били у потпуности хармонизовани, и како би могли заједно или у приближно вријеме били усвојени на сједници Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:51