/ - FOTO FACEBOOK ROžAJE VIJESTI
07/08/2023 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bar: Zakupac plaže otjerao maloljetnicu zbog kupaćeg kostima s hidžabom

Nadležni da ispitaju detalje sa video snimka, svaki vid diskriminacije po vjerskoj osnovi neprihvatljiv, poručuju iz Bošnjačke stranke

Kada se maloljetna I.A. pojavila na jednoj plaži u Baru odjevena u burkini, kupaći kostim muslimanki s hidžabom, prišao im je gospodin koji se predstavljao kao gazda – zakupac plaže i na veoma ružan i primitivan način sa uvredljivim riječima je otjerao, prenose "Rožaje Vijesti".

Kako kažu “po ulasku na plažu, čim nas je gazda plaže ugledao, brzim hodom je krenuo prema nama sa povišenim tonom i uvredljivim riječima da odmah napustimo plažu”.

- Na pitanje,,Zašto?’’ odgovorio kako je ona babaroga i kako će navodno da mu rastjera goste koji su,,normalni’’. Zaista bruka i sramota- stoji u poruci dostavljenoj portalu Rožaje Vijesti.

U pitanju je porodica Agović iz Rožaja koja inače živi u Belgiji, te slobodne dane provodi na crnogorskom primorju.

- Nadamo se da će nadležne institucije i organi države Crne Gore reagovati time što će precesuirati gospodina koji jasno i nedvosmisleno širi i raspiruje vjersku netrpeljivost i očiglednu diskriminaciju- prenosi rožajski portal.

Iz Bošnjačke stranke Bar kazali su da pozivaju  nadležne organe, policiju i tužilaštvo, da ispitaju sve okolnosti događaja koji se desio na plaži Utjeha u Opštini Bar, gdje se, kako pokazuje snimak koji se širi društvenim mrežama, vidi  neprihvatljivo i diskriminatorsko ponašanje prema jednoj osobi, motivisano, kako se može zaključiti sa snimka, njenom vjerskom pripadnošću.

- Ustavom i zakonima u Crnoj Gori jamče se i štite ljudska prava i slobode i zabranjuje svaki vid posredne i neposredne diskriminacije po bilo kom osnovu, pa i po osnovu vjerske pripadnosti ili bilo koje vrste oblačenja koja predstavlja stvar ličnog izbora, stilskog ili vjerskog svjetonazora, te niko ne može biti diskriminiran ili stigmatiziran po tom osnovu. U tom smislu ponašanje osobe sa video snimka protivno je Ustavu i zakonima Crne Gore. Država Crna Gora mora biti oaza slobode za sve njene građane i goste, bez obzira na bilo kakvu razliku ili lično svojstvo i državni organi moraju na proaktivan način djelovati u pravcu zaštite prava i sloboda koja se jamče Ustavom i zakonima- navodi se u saopštenju OO Bošnjačke stranke Bar.

Pozivaju tužilaštvo i policiju da hitno ispitaju sve okolnosti događaja sa video snimka, da utvrde ima li u ponašanju osobe sa video snimka elementa nekog krivičnog djela ili prekršaja, i da, u skladu sa utvrđenim, preduzmu adekvatne mjere prema eventualnim počiniocima krivičnog djela ili prekršaja i o tome obavijeste javnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:57